Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Приложението на рековалесцентна плазма при пациенти с рак на кръвта и Covid -19 увеличава шансовете им за оздравяване

Голямо, ретроспективно, многоцентрово проучване на Washington University School of Medicine в Сейнт Луис показва, че реконвалесцентната плазма от възстановени пациенти с COVID-19 може драстично да подобри вероятността за оцеляване сред пациентите с рак на кръвта, хоспитализирани с вируса.

Терапията включва трансфузия на плазмаот хора, които са се възстановили от COVID-19, на пациенти с левкемия, лимфом или други видове рак на кръвта и са хоспитализирани с вирусна инфекция. Целта е да се ускори реакцията им за справяне с болестта. Пациентите с рак могат да бъдат изложени на по-висок риск от смърт, свързан с COVID-19, поради отслабената им имунна система.

Данните, събрани като част от национален регистър, показват, че при пациентите, които са получавали реконвалесцентна плазма от донори, възстановили се от COVID-19, смъртността е била 13,3% в сравнение с 24,8% за тези, които не са получавали.

Разликата е особено поразителна сред тежко болните пациенти, приети в отделения за интензивно лечение. При такива пациенти, лекувани с реконвалесцентна плазма смъртността е 15,8% в сравнение с 46,9% за тези, на които не е прилагана кръвна плазма.
"Тези резултати предполагат, че реконвалесцентната плазма може не само да помогне на пациенти с COVID-19 с рак на кръвта, чиято имунна система е компрометирана, но също така може да помогне на пациенти с други заболявания ", каза д-р Джефри П. Хендерсън доцент по медицина и молекулярна микробиология във Вашингтонския университет. "Данните също така подчертават значението на терапията с антитела, като реконвалесцентна плазма, като вариант за лечение на вируси за хоспитализирани пациенти с COVID-19."

Изследването е публикувано на 17 юни в списание JAMA Oncology.
Хендерсън си сътрудничи с изследователи от международния консорциум COVID-19 & Cancer (CCC19), сформиран преди повече от година, за да събира и анализира данни за уникалните взаимодействия на болестта. Повече от 70 институции са включени в консорциума, в това число и Advocate Aurora Health в Уисконсин и Илинойс, Университетския медицински център на Вандербилт в Нешвил, Тенеси и Mayo Clinic в Рочестър, Минесота.
Учените се анализирали данните за пациентите, за да сравнят 30-дневната смъртност на 966 хоспитализирани възрастни с рак на кръвта, като левкемия, лимфом или множествен миелом, които също са диагностицирани с COVID-19 Пациентите, чиято средна възраст е 67 г., бяхса били хоспитализирани в периода 17 март 2020 г. до 21 януари 2021 г. поради усложнения от COVID-19.

От изследваните пациенти 143 са получили реконвалесцентна плазма, а 823 не. От 338 пациенти, приети в отделения за интензивно лечение поради тежки симптоми на COVID-19, като затруднено дишане или сърдечен дистрес, тези, които са получили лечението, са имали повече от два пъти по-голям шанс да оцелеят.
„През март 2020 г. Американската агенция по храните и лекарствата осигури възможност за хоспитализирани пациенти да получават реконвалесцентна плазма COVID-19, ако това бъде поискано от техните лекари“, обясни Хендерсън. "След това решението за прилагане на реконвалесцентна плазма е взето от лекари и пациенти за всеки отделен случай. Няма ограничения за това кога по време на заболяването може да се прилага реконвалесцентна плазма на пациентите."
В началото на пандемията много учени настояваха за оценка на реконвалесцентна плазма за лечение на вируса въз основа на историческата ефективност на плазмата в борбата с други вируси. По време на пандемията от испански грип през 1918 г. някои новоинфектирани пациенти са били лекувани успешно с плазма от хора, които са се възстановили от грип. Освен това, по време на разпространението на тежкия остър респираторен синдром през 2002 и 2003 г., здравните работници използват експериментално трансфузия с реконвалесцентна плазма и в много случаи успешно за лечение на малък брой хора.
Въпреки това, ограничените данни за новия коронавирус накараха лекарите да спрат прилагането на реконвалесцентна плазма. Някои предварителни резултати също разочароваха, показвайки, че реконвалесцентната плазма работи само като лечение в общата популация пациенти, ако се влива в рамките на дни след поставяне на диагнозата при пациенти, които все още не са имали тежки усложнения.
„Тъй като повече пациенти с COVID-19 започнаха да получават реконвалесцентна плазма, започнахме да чуваме лекари от цялата страна да съобщават за забележителни клинични подобрения след инфузии на реконвалесцентна плазма при пациенти с COVID-19 с рак на кръвта и дефицит на антитела, някои от които вече бяха много зле“, казва д-р Джефри П. Хендерсън
"Става все по-очевидно, че пациентите с левкемия, лимфом и други видове рак на кръвта са особено податливи на тежък COVID-19 и че COVID-19 може да се развие по уникален начин при тези пациенти", каза Хендерсън. "Обсъдихме, че може да научим нещо от пациенти в консорциума за проучване на COVID-19 при пациентите с рак, и нещата тръгнаха от там."
„Като се има предвид, че пациентите с рак на кръвта имат по-високи нива на смъртност от COVID-19, подозираме, че нашите открития, заедно с други подобни случаи, които не са в тази база данни, подкрепят използването на реконвалесцентна плазма за подобряване на преживяемостта при тези пациенти“, казва д-рТомпсън – съавтор на изследването

 Източник: medicalxpress.com

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up