Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Нов кръвен тест помага да се проследи ефективността на прилаганото лечение при пациенти с рак

Пациентите с рак, които се подлагат на таргетна терапия, могат да очакват нов кръвен тест, който може да каже на техните лекари дали лечението работи, в рамките на един ден след началото на му. Това значително ще ускори процеса на оценка и ще позволи на лекарите да направят корекции в плана за лечение, ако е необходимо, за да подобрят шансовете на пациентите за възстановяване.


За разлика от конвенционалната химиотерапия, която уврежда всички бързо делящи се клетки и може да причини цялостно увреждане на клетките, целевите таргетните терапии атакуват специфични молекули, които отговарят за растежа на раковите клетки и блокират развитието им. Въпреки специфичния характер на таргетните лекарства, настоящата клинична оценка на тяхното лечение при солидни тумори разчита главно на образно изследване на тумори, което е нечувствително и забавено, или на инвазивни тъканни биопсии.
Проф.Шао Хулин и нейният изследователски екип от Катедрата по биомедицинско инженерство и Института за здравни иновации и технологии (iHealthtech) към Националния университет в Сингапур (NUS) са разработили технология, която е точна, по-малко инвазивна и помага за значително по-бързата оценка на лечението, чрез използване на течни биопсии.
Техниката, наречена извънклетъчен везикулен мониторинг на задържане на малки молекули и експресия на протеин (ExoSCOPE), е първата по рода си в света. Тя се възползва от извънклетъчните везикули (EVs), секретирани от раковите клетки и циркулиращи в кръвта като индикатор за ефективността на лекарството при солидни тумори
Проф. Шао Хулин казва: „Конвенционалните процедури като образната диагностика на туморите са не само скъпи, но и бавни. Чрез тези методи ефективността на лечението може да бъде определена след седмици. Използвайки ExoSCOPE, можем директно да измерим резултатите от ефективността на лекарството в рамките на 24 часа след започване на лечението. Това значително ще намали времето и разходите за наблюдение на лечението на пациентите.“


Това изследване изисква само малко количество кръв, а самите резултати са готови в рамките на час. Изследването не е инвазивно и дава много информация, а лекарите могат да проследяват ефекта от лечението много по-често.
Проучването е публикувано в научното списание Nature Nanotechnology на 8 март 2021.
За да се постигне чувствителен и бърз анализ на лекарствената ефикасност чрез кръвни проби, изследователският екип на Националния университет в Сингапур разработва ExoSCOPE като интегрирана нанотехнологична платформа.
Той измерва извънклетъчните везикули, които са мембранни везикули с размер, поне сто пъти по-малък от диаметъра на човешката коса и невидими при конвенционално изследване с микроскоп. При добър ефект от лечението, когато таргетното лекарство срещу рак се прикрепи към ракова клетка и пречи на растежа на тумора, третираната клетка ще се освободи в кръвния поток извънклетъчни везикули, в които има съдържание от лекарството.
"Съвременните технологии за измерване на действието на лекарството изискват сложна обработка и инвазивни биопсии на тъкани. Чрез използването на специално проектирани химически сонди, нашата платформа е силно чувствителна при улавяне и маркиране на извънклетъчните везикули в малка кръвна проба с цел за оценка на действието на лекарството“, каза д-р Сиджун Пан, изследовател от Националния университет в Сингапур iHealthtech и съавтор на изследването.
Използвайки разработената платформа ExoSCOPE, екипът събра информация за различни видове извънклетъчните везикули и промените им при прилагане на различни видове таргетни терапии. Платформата също така помага да се установи натрупването на лекарствата във времето и тяхното действие, за да се разграничи точно чувствителността и резистентността към лечението.
"Съществуващите кръвни фармакокинетични или фармакодинамични подходи измерват общата концентрация на лекарството в кръвта. Тази информация не дава информация за ефикасността на лекарството при тумори. ExoSCOPE обаче измерва промените в количеството на лекарствата в извънклетъчните везикули и отразява точно повлияването от лечението ", обясни доц. Шао.
В клинично изпитване, включващо 163 кръвни проби от 106 пациенти, ExoSCOPE показа обнадеждаващи резултати при пациенти с рак на белия дроб, за да даде възможност за навременна оценка на целевите резултати от лечението на пациентите. В сравнение със златния стандарт на образно изследване, което се извършва в края на целия период на лечение, ExoSCOPE дава степен на точност от 95 процента, но в рамките на 24 часа след започване на лечението.
На членовете на екипа на с Националния университет в Сингапур а били необходми 2 години да валидират платформата ExoSCOPE.Следващата стъпка е да бъде развита и разширена платформата, за да може да измерва ефикасността на различни видове медикаменти, както и за различни заболявания.

Източник: news-medical

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up