Вторник, Август 03, 2021
Последвайте ни
Д-р Аспарух Илиев: Ако индийският вариант влезе в България, ни очаква нова вълна на заразата

„Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19, но случаите на изцяло ваксинирани с две дози хора, които се разболяват от него, са много малко. Обикновено са единични случаи на хора, които са с хронични заболявания, чиито болести не позволяват да се създаде оптимален имунитет”. Това заяви пред Нова телевизия завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка към Университета в Берн, Швейцария, д-р Аспарух Илиев.

По думите му истината е, че защитата от ваксините може да бъде намалена, но въпреки това запазват много висок процент на ефективност и срещу този вариант на вируса.

„Намаляването е от порядъка на около 10% до 15%. Говорим за сравнително слабо намаляване на защитата, т.е. тя остава много добра. Дори ваксинираните да се разболеят, рискът от тежко заболяване остава много нисък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане”, обясни д-р Илиев.

Големият проблем за него в България е ниският брой на ваксинирани. „Ние нямаме оптималния на защита с две дози при един много голям процент от населението. Рискът от зараза с индийския вариант, особено при българите, работещи с туристи от чужбина, е много голям“, каза д-р Илиев. Той допълни, че ако индийският вариант навлезе в България, ни очаква нова вълна на заразата, а ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани, а имаме ваксини в изобилие.

По отношение на трайността на имунитета след преболедуване на COVID д-р Илиев заяви, че отговорът е в детайлите. „Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, който преболедува два пъти от два различни варианти на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра защита срещу тези разновидности”, каза той.

Той коментира и управлението на пандемията у нас. „Имало е слабости в комуникацията на правителството на Борисов, но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки. Една от тези грешки бе създаването на една масова култура на отричане на проблема, на маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис и бих го посъветвал, когато отправя критики към стария кабинет, да погледне в огледалото за собствените си грешки”, каза д-р Илиев.

По думите му рядко вирусните инфекции могат да бъдат преборени с лекарства, за разлика от бактериалните инфекции, но въпреки това лекарствата имат своето място при лечението на коронавируса. „За съжаление повечето са иновативни, фирмите са вложили милиарди за разработването им и ще очакват и някаква печалба. Не съм убеден, че за по-бедните държави ще бъде достъпно. В този смисъл България е в групата на по-богатите държави. Въпросът е дали можем да разчитаме, че по-рано от зимата такова лекарство ще е налично“, каза д-р Илиев.

Той подчерта, че трета доза би направила още по-ефективни двудозовите ваксини. Децата над 12 години пък били резервоар на зараза и д-р Илиев заяви, че те трябва също да бъдат ваксинирани. „Моята дъщеря е на 13 години и ще я ваксинирам при първа възможност“, категоричен беше той.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up