Вторник, Януари 18, 2022
Follow Us
Добавянето на химиотерапия към имунотерапията подобрява преживяемостта при напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб

Анализ на данни от 8 клинични проучвания показа, че имунотерапията плюс химиотерапията подобряват преживяемостта, отколкото самостоятелното приложение на имунотерапия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC).

Анализът беше представен от д-р Оладимеджи Акинборо от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) в Силвър Спринг, Мериленд, на годишната среща за 2021 г на Американското общество по клинична онкология (ASCO).

Сборният анализ включва данни от 8 рандомизирани контролирани проучвания, оценяващи само анти-PD-L1 имунотерапия, комбинации от химиотерапия и имунотерапия и само химиотерапия за лечение като първа линия при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб. Проучванията са използвани в подкрепа на одобренията на FDA за различните видове лечение.

Анализът включва общо 2108 пациенти с недребноклетъчен рак на белия дроб, чиито резултати PD-L1 варират от 1% до 49%. В началото 51% от пациентите са били на възраст под 65 години, а 12% са били на възраст над 75 години.

Повечето пациенти са мъже (67%), от европеидната раса (79%), настоящи или бивши пушачи (85%)
При средно продъжителност на проследявания период от 12,1 месеца пациентите, получаващи имунотерапия и химиотерапия , са имали по-дълга преживяемост без прогресия на заболяването и обща преживяемост в сравнение с пациентите, получавали самостоятелно имунотерапия.

Медианата на преживяемост без прогресия е 7,7 месеца за химиотерапия плюс имунотерапия и 4,2 месеца само за имунотерапия .
Средната обща преживяемост е била съответно 21,4 месеца и 14,5 месеца
Резултатите от преживяемостта обаче са сходни между групите на лечение при пациенти на възраст над 75 години.

„Въпреки че общите резултати за преживяемост, които представихме, трябва да отразяват ползата от ефикасността и безопасността на лекарствата, тези резултати не могат да доведат до промяна на практическите препоръки и приложение в лечението.“, отбеляза д-р Акинборо. „Ние вярваме, че решението за лечение трябва да се взима съвместно между пациентите и техните онколози.“

Д-р Акинборо каза, че той и колегите му планират да проведат сравнителни сборни анализи на безопасността на химиотерапия и имунотерапия и само имунотерапия. Екипът планира да идентифицира показатели за поносимост по подгрупи, включително възрастни, пациенти с KRAS мутации и расови и етнически малцинства.

Източник:cancertherapyadvisor

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up