Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Проучване с резултати за смесване на различни ваксини

Испанско проучване за смесване на ваксини срещу Covid-19 установи, че даването на една доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора, които вече са получили като първа доза ваксината на AstraZeneca, е изключително безопасно и ефективно. Това заявиха във вторник испански изследователи, съобщава Ройтерс.

Така нареченото проучване Combivacs, ръководено от испанския държавен институт по здравеопазване "Карлос III", установи, че имунният отговор при хора, получили като втора инжекция ваксина на Pfizer, е между 30 и 40 пъти по-голям, отколкото в контролна група, на която е била поставена само ваксината на AstraZeneca

IgG антителата са се умножили до 150 пъти повече за 14 дни сред хората, които са получили втора доза на Pfizer, отколкото при тези, които са имали само една доза AstraZeneca, а антителата от неутрализиращ тип са се увеличили 7 пъти повече, съобщават Министерството на науката и Министерството на здравеопазването на Испания при представяне на първите резултати от изследването, което стартира преди месец.

Сред 600-те участници в изследването на възраст под 60 години са докладвани само няколко по-сериозни странични ефекта, съобщават авторите на проучването.

Най-честият посочен симптом е болка в областта на убождането (88% от участниците) и главоболие (приблизително при 50%). В 68% се съобщават за "леки случаи", в 30% "симптоми с умерена интензивност", а в 1,7% от случаите, или сред общо 16 души, има симптоми "със значителна интензивност", особено общо неразположение и главоболие, но в никакъв случай "няма сериозни нежелани събития".

През последните седмици научната общност критикува, че извадката от 600 души е била малка, за да се направят от нея изводи, но институтът "Карлос III" твърди, че по този начин изследването е било контролирано и е било достатъчно.

Институтът "Карлос III" е разделил участниците в две групи: 442 души, на които е дадена като втора доза ваксината на Pfizer, и 221 души, които са останали само с една доза AstraZeneca. Доброволците са били на възраст от 18 до 60 години.

Самото изследване е било проведено в пет испански болници.

"Днешните резултати подкрепят ваксинирането на контролната група от 221 души с Pfizer като втора доза, както и всеки, получил като първа доза ваксината на AstraZeneca“, обясни координаторът на изследването Йесус Фриас.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up