Събота, Ноември 27, 2021
Follow Us
Д-р Христиана Бацелова: Ваксината на Janssen дава много голямо предимство

Ваксината на Johnson & Johnson ще се прилага и у нас без ограничения. Това е решението на националния ваксинационен щаб. От 30 май пък ще заработи "зелен коридор" в цялата страна за имунизиране с РНК ваксина.

"Най-добрият избор на ваксина е тази, която ще бъде поставена най-бързо. Когато човек има достъп, до която и да е от ваксините - да се имунизира, но без да чака някоя друга. Ваксината на Janssen и Johnson & Johnson дава много голямо предимство, защото 14 дни след първата доза лицето се води напълно ваксинирано", каза епидемиологът и университетски преподавател в Медицинския университет в Пловдив Христиана Бацеловав ефира на Bulgaria ON AIR.
По думите ѝ именно в някои сфери това е голямо предимство.

"Има предполагаема връзка между векторните ваксини и тромбозите, която притеснява нашето съсловие. Според учените не се дължи на вектора. Все още се изяснява дали има връзка и какъв е механизмът. Ако се докаже на такава връзка, може би ще е на някой от помощните вещества. Не съм специалист по тромбозите, но колегите казват, че има разлика между класическите и тези редки тромботични инциденти", допълни д-р Бацелова. 

Експертът подчерта, че някои родители много искат децата им да бъдат ваксинирани.

"Надявам се, че до лятото ще могат да се имунизират и децата над 12 години с ваксината на Pfizer. Те вече заявиха промяна в кратката характеристика на продукта. Чакаме също резултатите на Moderna, a Johnson & Johnson и Janssen също обявиха, че ще изпитват тяхната ваксина при най-малките - от 6 месеца нагоре", посочи Христиана Бацелова.
Тя припомни, че световните препоръки за хората с автоимунни заболявания към деня на ваксинация , ако се чувстват добре - спокойно могат да се имунизират.

"Има значение спадът между заразените и настъпването на топлото време, но не смятам, че ще през лятото ще изчезне разпространението. Вирусът ще продължава да си го има. В момента сме на тръни, защото предстоят празници, а винаги след тях има повече хоспитализирани", добави епидемиологът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up