Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Серийно тестване с антигенни тестове, може да се използва за скрининг в училищата, показва проучване

Ново проучване на USC запълва известна празнота в знанията за тестовете за Ковид до сега. Според проучването серийното използване на тестове за Ковид може да открие и асимптоматични пациенти, а това би било от голяма полза при отварянето на училищата например.


„Серийното тестване е от решаващо значение, тъй като еднократните антигенни тестове може да не идентифицират асимптоматични деца при или скоро след началото на инфекцията“, каза Нирадж Суд, която ръководи инициативата COVID в Центъра за здравна политика и икономика на USC Schaeffer. „Но серийното тестване вероятно ще идентифицира тези деца, тъй като впоследствие те развиват високи вирусни натоварвания и стават заразни няколко дни по-късно.
"Вирусно натоварване" е оценка на количеството вирус в тялото на човек. При COVID-19 се започва с малко количеството на вируса което се натрупва се до пик и намалява по време на възстановяване, оставайки на ниско ниво, дори когато човекът вече не е заразен. Колкото по-висок е вирусният товар , толкова по-вероятно е пациентът да зарази другите. Вирусните натоварвания могат да бъдат оценени чрез PCR тестове, които отнемат няколко часа, за да се получат резултати, но не и чрез бързи антигенни тестове, които дават резултати за 15 минути.
За да разберат колко добре ,евтините и лесни за използване тестове, могат да работят като инструмент за скрининг в училищата, Соуд и колегите му стартират своето проучване на място в Лос Анджелис по време на зимното увеличение на случаи на COVID.
Децата са тествани за COVID два пъти - веднъж с бърз антигенен тест и веднъж с "златен стандарт" PCR тест, за да потвърдят резултатите от бързия тест. Като цяло 774 деца на възраст от 5 до 17 години са взели и двата теста.
Изследването установява, че бързите антигенни тестове имат много ниски фалшиво положителни нива, но умерено високи фалшиво отрицателни нива. С други думи, тестовете рядко идентифицират някой като положителен, който не е, но понякога идентифицират някой като отрицателен, който всъщност има COVID.
"Добрата новина е, че фалшиво отрицателният процент е нисък при децата, за които е вероятно да са инфектирани“, казва Суд, професор по здравна политика , превантивна медицина и бизнес в USC Schaeffer Center


"Серийното бързо тестване може да помогне да се компенсира пропускането на вируса в най-ранния стадий на инфекцията. Ако тествате тези деца на всеки четири дни или на всеки пет дни, тогава има голям шанс да ги хванете, когато са заразни."
Серийното бързо тестване на COVID може да облекчи нуждата от социално дистанциране в училищата
Сред асимптоматичните деца, които са имали COVID установен чрез PCR тест, бързият антигенен тест идентифицира около 50% от случаите на COVID-19. Причината, поради която антигенният тест не успява да идентифицира много от случаите при деца е, че по-голямата част от тестваните са имали ниски вирусни натоварвания.
Тестът е с точност над 90%, когато се фокусира върху пробата от деца с високи вирусни натоварвания, за които е много вероятно да бъдат инфекциозни. Тестът е с около 99% точност при асимптоматични деца, които не са имали COVID-19. Тоест, тестът дава фалшиво положителен резултат при 1 от 100 асимптоматични деца.
Суд каза, че бързите тестове , които изискват поставяне на тампон на около половин инч нагоре по носа, могат да се прилагат от училищния персонал или да се прилагат самостоятелно с наблюдение. Освен това серийното тестване може да позволи на училищата да облекчат правилата за социално дистанциране, каза той.
Изследването е публикувано в понеделник в PLOS ONE .

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up