Неделя, Май 16, 2021
Последвайте ни
Д-р Гергана Николова: Личните лекари са подбирали много внимателно пациентите за AstraZeneca

Личните лекари са подбирали внимателно пациентите, на които са поставили ваксината AstraZeneca. Това каза пред Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. Тя сподели, че в практиката си има над 40-50 души, ваксинирани с тази ваксина, при които освен повишена температура, не е наблюдавала други сериозни странични проявления.

„Тази ваксина, за разлика от другите две, водеше до покачване на температурата, обща отпадналост, и самото усещане, че си болен след ваксинацията, създаваше и една тревога в пациентите“, коментира тя. Д-р Николова посочи, че има и пациенти в листата си, които държат да се ваксинират именно с AstraZeneca, но ще се изчака решението на здравните власти по въпроса.

Tя обясни, че личните лекари познават добре пациентите си, запознати са добре с тяхното здравословно състояние и са я прилагали на подходящите пациенти. Лекарите, които сме поставяли тази ваксина, сме се съобразявали с всички тези условия. Затова сме и правили списъци, изтъкна д-р Николова. Затова според нея зелените коридори не са давали възможност да се проследят причинно-следствени връзки за евентуална тромбоза. Хубавото е, че се направи нещо, за да има масова ваксинация. Лошото е, че имаше приоритетно снабдяване на едните кабинети за сметка на другите. Трябваше да се постигне баланс и да има РНК ваксини и за едните кабинети, и за другите, каза тя.

Според нея не е редно личните лекари да се струпват на опашки, за да получат ваксините за пациентите си, и процесът трябва да се подобри.

Д-р Николова посочи още, че до момента личните лекари са получили по два флакона с РНК ваксини. Това, което искаме, е да получаваме количествата, които сме заявили, за да можем да ги поставяме на пациентите, които са ги пожелали, каза тя. При нас ваксините биха могли да се поставят най-лесно и най-бързо, подчерта д-р Николова. Ние поехме този ангажимент да поставяме масово ваксините, но се сблъскваме с проблема, че за нас няма снабдяване, посочи още тя.

Тя съобщи още, че изоставянето с поставянето на ваксините от задължителния имунизационен календар вече е наваксано.

Запитана за отхлабването на мерките, д-р Николова заяви, че въпросът е по-скоро дали те се спазват.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up