Вторник, Септември 28, 2021
Последвайте ни
Проф. Кожухарова: Хората, които са боледували, трябва да бъдат спокойни, защото те освен антитела, имат и клетъчен имунитет

Замяната на втората доза на "Астра Зенека" с РНК ваксина е неразумна. Това каза пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Добре е да се направи втора доза за затвърждаване на получения имунитет. Според проф. Кожухарова е добре да се продължи с масовата ваксинация, като се преодолее недоверието, създадено напоследък.

Към момента данните показват, че втората вълна започва да върви надолу. Това показва, че освен реално преболедувалите и регистрирани хора, вероятно е имало един голям процент от хората, които безсимптомно са изкарали заболяването и те си добиват един естествен имунитет, който е продължителен и напрегнат, уточни проф. Кожухарова.

"Хората, които са боледували, трябва да бъдат спокойни, защото те освен антитела, имат и клетъчен имунитет и клетките ще помнят този вирус. Хората, които са ваксинирани в България, за съжаление са все още много малко, притеснително малко. Притеснява ме, че се създава едно недоверие към ваксините, което по никакъв начин не е от наша полза", заяви проф. Кожухарова.

Според нея би трябвало да се организира по-добре обхващането на хората, които са изложени на висок риск. Фактът, че в момента има толкова много хора в интензивните отделения показва, че все още не са обхванати тези, за които това заболяване е най-опасно. Тези, които могат да умрат от тази инфекция. Така че нещата трябва да се ориентират в определена степен към хората с хронични заболявания, независимо от това на каква възраст са и към възрастната част от населението, която всъщност пълни болниците и интензивните отделения.

"Нека, ако толкова много притеснения има по отношение на ваксината на "Астра Зенека", макар че аз не ги подкрепям и смятам, че ваксината е добра, да се предлагат на хората други ваксини, но да бъдат ваксинирани", призова проф. Кожухарова.

През лятото се очаква вирусът да се самоограничи, т.е. да намалеят случаите по време на пандемия. Това обаче не е означава, че през есента вирусът няма да се появи отново. Имаме ваксини, имаме очакване през есенно-зимния сезон да дойде този вирус, би трябвало да опитаме да го изпреварим, уточни проф. Кожухарова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up