Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни
Д-р Миндов: Хората си правят домашни тестове и крият, че са болни

„Това, което се вижда при заразените с COVID, е върхът на айсберга, тъй като се допусна една грешка в управлението на кризата с коронавируса, а именно – пуснаха се тестове за домашна употреба. Много хора си правят тестове, те излизат положителни и се укриват от личните лекари и от здравните власти. Някои се самоизолират, но други ходят на работа и разнасят заразата. Това не трябваше да се допуска. Всеки тест трябва да се прави в лечебно заведение, което да пуска бързо известие, да се издирват контактните лица и те да бъдат поставяни под карантина“. Това каза пред bTV д-р Георги Миндов, председател на Столичното сдружение на общопрактикуващите лекари.

„При мен идват хора и си носят теста. Заради домашното тестуване губим контрола и не можем да хванем всички болни. Да не говорим за хората, които въобще не желаят тестове“, допълни той.

По думите на д-р Миндов няма протокол за домашно лечение и лекарите лекуват емпирично.

По отношение на изборите д-р Миндов каза, че нещото, което го е притеснило, е било дългото чакане на хората от СИК в автобусите. „В малко затворено пространство един да има с инкубационен период или да е безсимптомен носител, бъдете сигурни, че тези хора ще бъдат заразени. До края на седмицата дано да не се разболеят“, коментира д-р Георги Миндов.

„Сега ще ни дават хомеопатични количества на личните лекари. РЗИ не могат да направят график. Преди месеци предложихме да се направи график, но тъй като няма ваксини за всички 771 общопрактикуващи лекари в София, такъв не може да има. Който се нареди пръв на опашката, той ще получи ваксини“, каза д-р Миндов за новите доставки на ваксини от Пфайзер и Модерна. Той допълни, че никой от неговите пациенти не се е разболял след поставянето на първата доза на Астра Зенека.

На въпрос ще бъде ли поискана такса от личния лекар за издаването на сертификат за ваксинация той обясни, че ако лечебното заведение е обявило това в ценоразпис и има такава формирана цена, ще бъде заплатена таксата, ще бъде издаден касов бон и лекарите ще платят данъците.

„Редно е всеки център, който прави ваксинацията, да издава безплатно сертификата. Това е част от поставянето на ваксината“, каза той, но от думите му стана ясно, че според него това не важи за личните лекари.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up