Неделя, Май 09, 2021
Последвайте ни
40 белодробни трансплантации са извършени на пациенти с Ковид

Приблизително в света вече са извършени около 40 белодробни трансплантации на пациенти с КОВИД-19. Това показва експертизата на Виена, чиято програма в тази област играе водеща роля в международен консорциум, включващ експерти от САЩ, Европа и Азия, съобщава eurekalert.org. Във Виенската университетска болница бе извършена първата в Европа успешна трансплантация на бял дроб на 44 годишна пациентка заболяла от коронавирус.

Близо година по-късно от проучване, публикувано във водещото списание "The Lancet Respiratory Medicine", става ясно, че международният консорциумът предлага първите общи критерии за подбор за белодробна трансплантация при пациенти с Covid-19. „Събрахме първите случаи в света за извършване на белодробни трансплантации на пациенти с Covid-19. Ясно е, че такава сложна интервенция трябва да се има предвид само при пациенти, които предвид възрастта си и доброто си общо здраве имат надеждни шансове за възстановяване с нов бял дроб", обясни д-р Конрад Хьоценекер, ръководител на програмата за трансплантация на бели дробове в MedUni Виена. Виенският екип извършва около 100 трансплантации на бели дробове годишно, което го прави една от първите в света, заедно с Торонто, Кливланд и Хановер.


Едни от критериите за потенциална белодробна трансплантация при пациенти с коронавирус е изчерпване на всички консервативни възможности за лечение, като и липса на възстановяване на увредения от Covid-19 бял дроб въпреки подлагането на поне четириседмична вентилация. В допълнение на това са необходими доказателства за напреднали и необратими белодробни увреждания при няколко последователни компютърни томографии, пациентът трябва да е възраст под 65 години и няма съответни съпътстващи заболявания. В допълнение към това кандидатите за белодробна трансплантация трябва да бъдат в добро физическо състояние и да имат добри шансове за пълна физическа рехабилитация след трансплантацията. „Тези насоки могат да се прилагат в цял свят за правилен подбор на пациенти, които са подходящи за белодробна трансплантация след инфекция с Covid-19", се посочва в препоръките/. Междувременно хирургическият екип на MedUni Виена извърши дванадесет трансплантации на белия дроб на пациенти с Covid-19. По този начин те показаха, че дори и най-тежко болните пациенти, които иначе биха починали, могат да оцелеят с трансплантация на белия дроб.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up