Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
40 белодробни трансплантации са извършени на пациенти с Ковид

Приблизително в света вече са извършени около 40 белодробни трансплантации на пациенти с КОВИД-19. Това показва експертизата на Виена, чиято програма в тази област играе водеща роля в международен консорциум, включващ експерти от САЩ, Европа и Азия, съобщава eurekalert.org. Във Виенската университетска болница бе извършена първата в Европа успешна трансплантация на бял дроб на 44 годишна пациентка заболяла от коронавирус.

Близо година по-късно от проучване, публикувано във водещото списание "The Lancet Respiratory Medicine", става ясно, че международният консорциумът предлага първите общи критерии за подбор за белодробна трансплантация при пациенти с Covid-19. „Събрахме първите случаи в света за извършване на белодробни трансплантации на пациенти с Covid-19. Ясно е, че такава сложна интервенция трябва да се има предвид само при пациенти, които предвид възрастта си и доброто си общо здраве имат надеждни шансове за възстановяване с нов бял дроб", обясни д-р Конрад Хьоценекер, ръководител на програмата за трансплантация на бели дробове в MedUni Виена. Виенският екип извършва около 100 трансплантации на бели дробове годишно, което го прави една от първите в света, заедно с Торонто, Кливланд и Хановер.


Едни от критериите за потенциална белодробна трансплантация при пациенти с коронавирус е изчерпване на всички консервативни възможности за лечение, като и липса на възстановяване на увредения от Covid-19 бял дроб въпреки подлагането на поне четириседмична вентилация. В допълнение на това са необходими доказателства за напреднали и необратими белодробни увреждания при няколко последователни компютърни томографии, пациентът трябва да е възраст под 65 години и няма съответни съпътстващи заболявания. В допълнение към това кандидатите за белодробна трансплантация трябва да бъдат в добро физическо състояние и да имат добри шансове за пълна физическа рехабилитация след трансплантацията. „Тези насоки могат да се прилагат в цял свят за правилен подбор на пациенти, които са подходящи за белодробна трансплантация след инфекция с Covid-19", се посочва в препоръките/. Междувременно хирургическият екип на MedUni Виена извърши дванадесет трансплантации на белия дроб на пациенти с Covid-19. По този начин те показаха, че дори и най-тежко болните пациенти, които иначе биха починали, могат да оцелеят с трансплантация на белия дроб.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up