Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Влиянието на процеса на стареене върху развитието на рака

Повече от година работна група към Центъра за изследване на рака на Университета в Колорадо изучава многото начини, по които процесът на стареене влияе върху рака - включително честота, прогресия и прогноза на заболяването, терапевтични възможности и резултати и психосоциалните аспекти на живота с рак.
„Деветдесет процента от всички ракови заболявания се случват след 50-годишна възраст и след това се увеличават експоненциално“, казва ръководителят на работната група и заместник-директор на Центъра за борба с рака, д-р Джеймс Дегрегори, главен редактор на ново списание за рака и стареенето . „Повечето хора се разболяват от рак на по-късна възраст и колкото по-възрастни са, толкова по-лоша е прогнозата.“


Работната група включва изследователи от медицинския кампус Anschutz, Университета на Колорадо Боулдър и Държавния университет в Колорадо.
За д-р Джеймс Дегрегори това е изследователски интерес, който продължава повече от десетилетие. Той смята, че ако разберем кои фактори, свързани с остаряването, увеличават риска за заболяване от рак, може би бихме могли да разработим начини за противодействие на този риск, свързан със стареенето.
При изследванията става ясно, че риска то развитие на рак в по-късна възраст не е свързан само с факта, че с напредване на възрастта се срещат все повече мутации, а също така и с цялостната система от органи. При по-младите индивиди, тъканите и клетките реагират негативно на раковите клетки и възпрепятсват развитието им.
Д-р Джеймс Дегрегори казва, че тази констатация не се различава от известното ни вече за еволюцията на живота на земята, който се движи повече от промените в околната среда, отколкото от мутациите. За да може еидн човек да се предпази от развитие на рак, е важно да поддържа тялото си здраво, като не пуши, храни се пълноценно и спортува.
Дегрегори и неговия екип сега търсят начини за лечение на рак чрез поддържане и възстановяване на организма.


„Много от конвенционалните терапии за лечение на рак са изключително токсични. Те просто са опустошителни за организма. Разбира се, те убиват раковите клетки, но опустошават тялото на пациента. И това позволява ракът да рецидивира. ", казва д-р Дегрегори
Проучванията на изследователите са насочени към изучване на по-слабо токсичните терапии, които водят до ремисия и не увреждат толкова организма на пациентите като цяло. Дегрегори и екипът му също разработват интервенции за предотвратяване на свързаното със стареенето развитие на рак, много от тях противовъзпалителни лечения, които частично възстановяват младостта на тъканите.
„Известно е, че възпалението се увеличава с напредването на възрастта и ние показахме, че когато сме овладели това възпаление, можем да смекчим и развитието на рака“, казва Дегрегори. „Може би си мислите, че всички трябва да приемаме противовъзпалителни средства, но противовъзпалителните средства имат странични ефекти. Те могат да увеличат риска от инфекция. Ако успеем да разберем как да направим това по по-фин начин - не да смекчим напълно възпалението, а просто да го намалим - тогава ще сме постигнали целта си. “

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up