Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Силно увеличение на смъртността през март

Данните на Националния статистически институт показват нов ръст на смъртността в България през първите три седмици на март.
Броят на починалите на седмична база нараства от 2675 на 3297, а броят на починалите с положителен PCR тест за Covid-19 от 522 на 732.
Съпоставката на тези данни с осреднената смъртност за последните 5 години също показва значително увеличение на умрелите. От 2016 до 2020 година за всяка от трите седмици на март са умирали средно по 2173 души, докато през тази година броят им е средно по 2973 или с 800 души повече всяка седмица.

Нарастването на общата смъртност върви успоредно на нарастването на починалите с Covid-19, но не го покрива изцяло. Най-вероятна причина за това е починали хора с Covid-19, които не са били тествани преди това.
Данните за смъртността дават основание да се приеме, че нарастването на броя на умрелите е в корелация с разпространението на Covid-19. От тези данни не може да се направи извод, при каква част от починалите Covid-19 е основана причина за смъртта и при каква е придружаващо заболяване. За такъв анализ ще са необходими данни от аутопсии, но такива не се правят.

deaths mart bg
Като цяло смъртността, свързана с Covid-19 в България е значително по-висока от средната в Европейския съюз. Според данните на World in data, в нашата страна от началото на пандемията до сега са регистрирани 1899 починали на 1 милион население, докато в ЕС този показател е 1386, или с 28% по-малко.
Динамика в смъртността в България спрямо ЕС се отчита ясно и през месец март на тази година. Към първи март, разликата в смъртността е била 17% - 1483 в България срещу 1231 в ЕС.

deaths mart bg euАБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up