Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Какво знаем за страничните ефекти на ваксините?

Понастоящем в различни области на света са разрешени за употреба 13 ваксини срещу COVID-19. В тази статия се разглеждат съобщените странични ефекти.
Според Американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Световната здравна организация (СЗО), често срещаните странични ефекти на ваксините срещу COVID-19 включват:

  • повишена температура
  • умора
  • главоболие
  • болки в тялото
  • втрисане
  • гадене

Човек може също да получи нежелани реакции около мястото на инжектиране, което обикновено е горната част на ръката. Те могат да включват подуване, болка, зачервяване, сърбящ обрив и други леки форми на дразнене.

Алергични реакции и анафилаксия
Рядко човек изпитва алергична реакция към една или повече от съставките на ваксината. Могат да се развият копривна треска или друг вид кожен обрив, подуване и дихателни симптоми.
Тежката алергична реакция се нарича анафилаксия и включва ниско кръвно налягане, гадене и затруднено дишане и други симптоми. Анафилаксията е изключително рядък страничен ефект от ваксинацията. Според CDC около 2–5 души на милион (по-малко от 0,001%) от хората, ваксинирани в САЩ, са имали анафилаксия след това.
Алергичните реакции към иРНК ваксини са от особено значение, тъй като съдържат химикал, наречен полиетилен гликол (PEG), който никога преди не е бил използван в одобрена ваксина. PEG се съдържа в много лекарства, които от време на време предизвикват анафилаксия. В тези ваксини той покрива молекулата на иРНК и подпомага проникването в клетките. Съществуват подобни опасения относно ваксината Janssen, която съдържа полисорбат 80 - химично вещество, което е структурно свързано с PEG.

В изследване на данни за алергични реакции към иРНК ваксини се отбелязва, че повечето хора, които са имали анафилаксия след това, са имали анамнеза за алергии и преди тази конкретна тежка реакция.
Данните показват, че има много нисък риск от анафилаксия в резултат на ваксиниране с иРНК COVID-19. Независимо от това, CDC препоръчва на администраторите на ваксини да проведат скрининг за специфични алергични реакции. Тези ваксини са безопасни за хора с често срещани алергии, като например към храни, домашни любимци, елементи на околната среда, латекс и перорални лекарства.
CDC препоръчва също така всеки, който е имал алергична реакция към една доза ваксина, да не получава втора доза от същия тип ваксина.

Честота на страничните ефекти при жените
Изглежда, че страничните ефекти се съобщават по-често при жените, отколкото при мъжете. Изследване на CDC показва, че 78,7% от докладваните нежелани реакции, са подадени през първия месец от ваксинацията в САЩ от жени.
Друго проучване установи, че от 16 души с анафилаксия след ваксина, 15 са жени.
Тези констатации са в съответствие с проучване от 2013 г. върху ваксината H1N1 по време на грипната пандемия през 2009 г., което установява по-високи нива на реакции на свръхчувствителност сред жени в детеродна възраст в сравнение с други групи в изследваната популация.
Репродуктивните хормони, като естроген и тестостерон, могат да играят роля в това несъответствие между половете. Изследване при мишки предполага, че естрогенът кара тялото да генерира повече антитела, което води до по-висок имунен отговор.

Потенциални странични ефекти на ваксините
Напоследък има нови опасения относно сериозните странични ефекти на ваксините COVID-19.
Тези ефекти може да са случайни и в момента няма достатъчно убедителни доказателства, които да свързват тези ефекти със специфични ваксини. Регулаторните агенции обаче предприемат предпазни мерки, за да разследват тези опасения за безопасността.

Pfizer-BioNTech и Moderna
Ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna са иРНК ваксини. Хората са съобщавали за подобни, чести нежелани реакции след вторите дози. Това са първите ваксини за COVID-19, одобрени за употреба при хора, които включват технология на иРНК. В резултат на това има опасения относно дългосрочните ефекти и риск от промяна на генетичната информация на тялото.

Хората може да не знаят, че изследователите са прекарали много години в изучаване на технологията за използване на иРНК за направата на ваксини. В миналото са били положени усилия за разработване на иРНК ваксини, включително изпитвани върху хора, като направеното такова от Moderna, за ваксина с иРНК срещу Zika вирус.
Малко вероятно иРНК ваксината да промени генетичната информация. Информационната РНК от ваксината не навлиза в ядрото на клетката, където се съхранява ДНК, а и се разгражда доста бързо в тялото, след като изпълни целта си.
Все пак мнозина бяха разтревожени от съобщения от Норвегия, че 23 души са починали скоро след получаване на ваксината Pfizer-BioNTech. Няма обаче доказателства, че тези смъртни случаи са пряк резултат от ваксината.
„Има вероятност тези често срещани нежелани реакции - които не са опасни за по-здравите и по-младите пациенти, да влошат някои хронични заболявания при възрастните хора“, предполага д-р Steinar Madsen, медицински директор на Норвежката агенция по лекарства. „Сега искаме лекарите да продължат с ваксинацията, но да направят допълнителна оценка на тежко болни хора, чието основно състояние може да се влоши от това“, добавя той.
Друга смърт, настъпила в САЩ, е свързана с нисък брой на тромбоцитите в кръвта или тромбоцитопения. Досега са се развили 20 случая на тромбоцитопения след ваксинация или с Pfizer, или с Moderna. Понастоящем обаче, никакви причинно-следствени данни не свързват тези случаи с ваксините.
Други опасения включват бременност и плодовитост. Американският колеж по акушерство и гинекология, Американското общество за репродуктивна медицина и Обществото за майчино-фетална медицина съобщиха през февруари 2021 г. следното:
„Въпреки че фертилитетът не е бил специално изследван в клиничните изпитвания на ваксината, не е отчетена загуба на плодовитост сред участниците в изпитването или сред милионите, които са получили ваксините от тяхното разрешение и не са се появили признаци на безплодие при проучвания върху животни. Загубата на плодовитост от научна гледна точка е малко вероятно."
В изявление за пресата по-късно същия месец Pfizer и BioNTech обявиха, че са започнали клинично изпитване за ваксина срещу COVID-19 при 4000 здрави бременни жени, за да проучат ефикасността и безопасността на участниците и техните бебета. Надяваме се резултатите да дадат допълнителна представа.“

Янсен (Джонсън и Джонсън)
Ваксината Янсен може също да причини често срещани странични ефекти на ваксината. Документът с информация за продукта на ваксината предоставя подробности за предпазните мерки, които трябва да се вземат, и очакваните ефекти.Оксфорд-АстраЗенека и Институт за ваксини в Индия
Европейската агенция по лекарствата (EMA) и датската здравна служба наскоро отбелязаха, че ваксината Oxford-AstraZeneca е последвана от инциденти с образуване на кръвни съсиреци.
От 5 милиона души, получили тази ваксина, са регистрирани 30 случая на образуване на кръвни съсиреци. Един случай в Дания е последван от смърт.

На 18 март 2021 г. EMA дава заключение, че ваксината Oxford-AstraZeneca е безопасна и не увеличава общия риск от образуване на кръвни съсиреци. Те посочиха, че честотата на образуване на кръвни съсиреци при хората, които са имали ваксината, е по-ниска от тази при общата популация.
EMA признава изключително редки случаи на тромбоцитопения, проблем, който подпомага образуването на кръвни съсиреци след ваксинацията. Сега те включиха това в Кратката характеристика ваксините, но все пак подчертават липсата на причинно-следствени доказателства, както и че ползите от ваксинацията все още надвишават рисковете.
Няколко държави, включително Дания, Норвегия, Германия и Франция, бяха спрели разпространението на тази ваксина, като предпазен отговор на първоначалните съобщения за кръвни съсиреци. Много от тези страни планират да възобновят употребата на тази ваксина и има опасения, че това събитие е забавило сроковете за разпространение на ваксините в цяла Европа.

Институтът за серум на Индия Covishield е местно произведената версия на ваксината Oxford-AstraZeneca. Индия не съобщава за случаи на съсирване на кръв, свързани с Covishield, и в момента не планира да прекрати разпространението му. Агенциите за регулиране на лекарствата в Индия все още проучват внимателно данните, за да гарантират, че няма причинно-следствени връзки.

CanSino и Gamaleya
Както CanSino, така и Gamaleya ваксините използват аденовирус тип-5 (Ad5) като средство за доставка. Рецензираното изследване в проучванията с тези ваксини установи, че те причиняват често срещани странични ефекти, нито един от които не е сериозен.
Екип, включващ д-р Джулиана Макелрат, директор на отдела за ваксини и инфекциозни болести в Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън, изрази загриженост от използването на Ad5 във ваксините COVID-19.
Изследване от 2008 г. установи, че ваксината Ad5 HIV-1 е свързана с повишена чувствителност към HIV инфекция. Множество последващи проучвания намери подобни резултати в подкрепа на тази връзка. Изследователите препоръчват внимателен подход към ваксините COVID-19, базирани на Ad5, особено в районите, най-засегнати от епидемията на ХИВ и СПИН.

Bharat Biotech
Публикувани данни от проучванията на Covaxin фаза 1 и 2 на Bharat Biotech не показват сериозни странични ефекти. Има малко информация за риска от неблагоприятни ефекти.

Sinopharm: Пекин и Ухан
Sinopharm са произвели две ваксини, разработени съответно от Института по биологични продукти в Пекин и Ухан.
Публикуваните данни от изпитвания фаза 1 и 2 за ваксините BBIBP-CorV и инактивираните ваксини Vero cell показват, че повечето нежелани събития са често срещани странични ефекти и че нито едно не е сериозно.

Синовак
Данни от проучване на фаза 1 и 2 за ваксината CoronaVac не показва съобщения за сериозни нежелани събития. Интересното е, че авторите на изследването откриват по-малко съобщения за температура сред участниците, получили тази ваксина, в сравнение с тези, които са получили ваксините Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca или CanSino.

Anhui Zhifei Longcom
Понастоящем няма публично достъпни рецензирани данни за безопасността или ефикасността на ваксината. Едно предварително съобщение гласи, че по време на изпитване не са докладвани сериозни нежелани събития.

FBRI
EpiVacCorona е втората одобрена ваксина срещу COVID-19 в Русия и изпитанията за определяне на нейната безопасност и ефикасност продължават.
Татяна Голикова, вицепремиер на страната, отбелязва: „За разлика от първата руска ваксина, Sputnik V, която е векторна ваксина, т.е. произведена на базата на аденовирус, новата ваксина се състои от изкуствено синтезирани къси фрагменти от вирусни протеини - пептиди, чрез които имунната система се научава и впоследствие разпознава и неутрализира вируса."

Трябва ли да се ваксинирам срещу COVID-19?
Всяка форма на медицинско лечение крие рискове, но в повечето случаи те са по-малки от ползите.
CDC препоръчва на хората да се ваксинират, за да ограничат разпространението на вируса, който причинява COVID-19, освен при много специфични обстоятелства. Получаването на ваксина не гарантира пълна защита срещу COVID-19. Хората трябва да продължат да следват насоките за социално дистанциране, да носят маска на обществени места и да мият ръцете си често, наред с други предпазни мерки.
Междувременно повече от 50 други ваксини срещу COVID-19 в момента са във фаза 1–3 клинични изпитвания. С всеки нов напредък, който се отчита всеки ден, голяма част от света започва да гледа към бъдеще извън пандемията на COVID-19.

Източник: Medical News Today


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up