Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Какво трябва да знаем за насищането на кръвта с кислород при COVID-19?

Ниското ниво на кислород в кръвта, което се нарича хипоксия, която може да се определи, като измерено насищане с кислород под 94% при здрави хора или под 88% при хора с хронично белодробно заболяване. При повечето пациенти, които умират от остър COVID-19, първоначалното заболяване прогресира коварно, понякога с „тиха хипоксия“ (хипоксия без клинично забележими симптоми на задух), водеща до пневмония, последвана от синдром на остър респираторен дистрес, обикновено през втората седмица. Основната патология при свързаната с COVID-19 хипоксия е вероятно несъответствие между вентилация и перфузия, причинено от нарушения на кръвния ток, образуване на вътресъдови микротромби и намалена белодробна адаптация, водеща до алвеоларен колапс.

Много пациенти, хоспитализирани с остър COVID-19, имат тежка хипоксия. Нуждата от допълнителен кислород предвещава по-лоши резултати при COVID-19. Поради това, Протоколите в Обединеното кралство препоръчват оценката и мониторингът на задуха при високорискови пациенти със съмнение за COVID-19 да включват пулсова оксиметрия. Ръководство, публикувано през януари 2021 г. от Световната здравна организация, включва временна препоръка за „използване мониторинг на пулсовата оксиметрия у дома, като част от пакет от грижи, включително обучение на пациенти и доставчици и подходящо проследяване.“

Пулсоксиметри: практически и предпазни мерки
Домашните импулсни Пулсоксиметри отдавна се използват в първичната извънболнична медицинска помощ - най-често за наблюдение на хронични белодробни заболявания и сърдечна недостатъчност. Устройствата струват между 15 и 40 евро, когато се продават в търговската мрежа, но могат да се направят значителни икономии при покупки на едро. Те са относително лесни и бързи за използване, въпреки че не всеки е в състояние да ги разбере или да ги управлява.
Пулсовите оксиметри се поставят на пръста и обикновено са точни и надеждни. Много съвременни смартфони имат вграден Пулсоксиметър, който работи на принципи, подобни на стандартния пръстов Пулсоксиметър, но не са проектирани и лицензирани за медицинска употреба и за това не са надеждни.Показанията на пулсоксиметъра трябва да се вземат на топъл пръст, като пациентът е в изправено (седнало) положение и си почива. Инструментът трябва да се остави да се стабилизира за минута, преди да потвърди отчитането. Може да се получат фалшиво ниски показания, ако пръстите на пациента са студени, ако има лоша перфузия поради (например) хипотония, хиповолемичен шок или сърдечна недостатъчност, ако пациентът има татуировки, лак или фалшиви нокти или когато пациентът е в легнало положение. Показанията могат да бъдат и фалшиво ниски при пациенти с анемия, сърповидно-клетъчна болест и други хемоглобинопатии. Оксиметрите са точни и при децата, въпреки че е по- правилно да се използва детски оксиметър върху пръст, а не например, ухо.
Едно проучване в болнични условия е установило, че хората с черна или кафява кожа са с три пъти по-голяма вероятност от тези с бяла кожа, да имат скрита хипоксия - показанията на пулсовия оксиметър са в нормални граници, но нивата на газовете в артериалната кръв е в хипоксичния диапазон. За целите на домашното наблюдение трябва да се спазват някои основни правила за смекчаване на различията, произтичащи от цвета на кожата.
Първо, уверете се, че използвате маркиран със знак за качество (CE) оксиметър, тъй като по-евтините продукти без маркировка, може да не са точни.
Второ, вземете предвид отклонението от собственото изходно ниво, ако ви е известно.
Трето, обърнете особено внимание, на цялостното състояние, вместо да разчитате единствено на показанията на оксиметъра. Накрая, бъдете готови да действате при всяко отчитане под нормалното при пациент с по-тъмна кожа, независимо от етническата принадлежност.

Какво е ненормално отчитане на пулсовия оксиметър?
Нормалният обхват на насищане с кислород е 94-98% в покой при пациенти без хронично белодробно заболяване. Показанието на пулсовия оксиметър от 92% или по-ниско е една от определящите характеристики на „тежкото” заболяване при остър COVID-19. В зависимост от нормалния диапазон на пациента, отчитането от 93-94% може да означава „умерено” заболяване изискващо бърза оценка в клиника. Тенденцията е важна: показанието, което е гранично и пада, е много по-тревожно, отколкото такова, което е гранично и стабилно или се покачва. Показанието на пулсовия оксиметър е част от по-широката оценка на пациента: ако има болка в гърдите или посинели устни, пациентът трябва да бъде бързо проследен от лекар, независимо от показанията на оксиметъра. Спад в насищането с повече от 3% при натоварване се счита за ненормално и трябва да предизвика допълнителна оценка.

Пациентите с хронично белодробно заболяване често имат степен на хипоксия, като в този случай целевите нива на насищане обикновено падат между 88% и 92% . Тези пациенти често са наясно какво е нормално за тях. Спад от 3% или повече под нормалното за пациента изисква повишено внимание, спад от 4% или повече, може да изисква прием в болница.

Нощна десатурация (спад в показанията на оксиметъра на пациента през нощта) с до 3% се среща често; до пет кратки епизода на вечер се считат за нормални, особено, ако има някакво предварително съществуващо белодробно заболяване, поради вариация в дълбочината на дишането по време на сън. По-продължителните или чести десатурации могат да показват обструктивна сънна апнея.

Кой трябва да използва пулсов оксиметър у дома?
Много хора са закупили собствен пулсов оксиметър за самоконтрол при липса на рискови фактори или симптоми. Други вече притежават оксиметър за наблюдение на съществуващо състояние, като сърдечна недостатъчност. В анкета, проведена в социалните медии, повече от 60% заявяват, че имат пулсов оксиметър у дома. Много пациенти с остър COVID-19 изглежда могат да се научат как да използват пулсов оксиметър и са готови да правят редовни измервания.

Въпреки широко разпространения ентусиазъм и притежание на пулсоксиметри от неспециалисти, официалната политика има по-рестриктивно виждане за това кой трябва да използва такъв за мониторинг на COVID-19. Това са хората над 65 години и хората със съответните рискови фактори и съпътстващи заболявания като затлъстяване, диабет и други. Насоките на СЗО посочват, че оксиметрите за домашна употреба трябва да се имат предвид „при симптоматични пациенти с COVID-19 и рискови фактори предразполагащи към тежко протичане на заболяването, които не са хоспитализирани.“

Съществува хипотетичен риск, че използването на домашен оксиметър може да изостри тревожността и страха на хората. В клиничния опит това е рядко. Предишно проучване е установило, че както пациентите, така и роднините се успокояват от домашна оксиметрия в състояние на дългосрочен мониторинг. Ако пациентите установят, че домашната оксиметрия ги прави по-тревожни, по-добре да не я използват.

Виртуални отделения: модел на услуга за поддръжка на домашно наблюдение
Не Пулсовите оксиметри, а добрите клинични грижи спасяват човешкия живот. Има огромна разлика в протичането на болестта между пациенти, които сами следят състоянието си и такива, които са обучени и получава редовни обаждания от здравен специалист.

Това е обосновката на модела за дистанционно наблюдение, наричан „виртуалното отделение за COVID-19“, който е въведен в някои страни в първичната извънболнична медицинска помощ, който се използва и за следболнична оценка, и предоставяне на вторична грижа.
Статията е публикувана в медицинското списание theBMJ.

ПП. В България също може да се намери Пулсоксиметър на достъпна цена. Тук, обаче за възрастните хора и тези с рискови състояния не са осигурени устройства и обучение за ползването им. Също така липсва организация за домашно наблюдение и мониторинг. Това вероятно е една от причините за по-високия процент на хоспитализирани хора в сравнение с други страни. Липсата на наблюдение от лекар пък води до повече запуснати случаи на самолечение и вероятно е сред причините за високата смъртност, която се регистрира.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up