Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

Преди два дни, Директорът на болницата в Девня д-р Лозанов обяви пред медиите, че „COVID отделението на територията на "МБАЛ-Девня" ЕООД е принудено да преустанови работата си, поради абсурдни административни неуредици спрямо нас от страна на Национална здравноосигурителна каса, която блокира отделението, поради факта, че не подписва договора с болницата. Това не ни позволява да работим и се налага да затворим отделението в момент на пандемия".

НЗОК публикува на своята Интернет страница отговор, че „закупува качествени медицински услуги, а не издържа структури“. През последните две годни МБАЛ – Девня ЕООД е имала сключен договор с НЗОК и е изпълнявала клинични пътеки само от специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. НЗОК е публикувала и справка, от която се вижда, че през 2019 година в болницата са били лекувани 194 души, а през 2020 – 144, някои от тях по два пъти. От касата са изчислили, че това прави по 14 пациента средно месечно.На 19 януари болницата е подала заявление за сключване на договори по КП 39 и 104 за лечение на болни с COVID-19. На 8 март е сключен договор по КП 39, но болницата иска да се плати за лечението на всички пациенти от началото на годината, което НЗОК отказва, както и отказва заплащането на 1000 лева за работа на първа линия със задна дата.
От отговора на НЗОК се разбира, че договорът за лечение на болни с COVID-19 е бил сключен, въпреки, че болницата не отговаря на всички изисквания и няма рентгеново отделение, отделени по клинична лаборатория и собствена аптека. От касата твърдят също, че според представения график, специалистите работят по два часа на ден.
Казаното не си струва и коментар. То е илюстрация къде се намираме и какъв тип проблеми решаваме. В модерния свят медиците се занимават с внедряване на технологии с информационна РНК, нанотехнологии, телемедицина и нови инвазивни методи на диагностика и лечение.
Причината за това, че се разминаваме с модерния свят не е нито в медиците в Девня, нито в служителите на НЗОК. Причина са правилата, по които работят, правила, чиято единствена цел, е усвояването на съответните бюджети.
Докато правилата са такива, бюджетите ще се усвояват, но медицината ни ще продължи да изостава от тази на богатите страни. Те за това са богати, а ние все сме бедни. Не е лош късмет, а закономерна последица на недалновидно управление.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up