Сряда, Октомври 27, 2021
Follow Us
Красимир Грудев: Болниците с по-малко Covid легла да продължат плановия прием

Преди година забраната имаше някакво значение, защото ситуацията беше коренно различна: болниците не бяха подготвени – нямаха лични предпазни средства, нямаше лекарства, нямаше ваксини, нямаше и опит в диагностиката и лечението на Covid пациенти, нямаше Covid отделения, коментира пред БНР Красимир Грудев, председател на УС на Асоциацията на частните болници.

Сега имаме огромен опит, има ваксини, а болниците въобще не са това опасно място, както се смяташе преди една година, посочи Грудев пред БНР“. „Рискът от заразяване на пациентите е минимален, да не кажа, че е равен на нула“, заяви той.

На входа на ресторанта никой няма да ви направи антигенен тест, докато на входа на болниците това се прави на всички, допълни Красимир Грудев. Болниците са подложени на непрекъсната, буквално свирепа дезинфекция, каза още Грудев.

След последното спиране на плановите дейности, продължило два месеца, на хората са им необходими поне още два месеца, за да се ориентират към болниците. И тъкмо в този момент отново се слага забрана, изтъкна Красимир Грудев. Около 8 месеца хората ще имат неадекватно болнично лечение, подчерта той, визирайки само периода от есента насам.

Отлагането на лечението на някои заболявания е изключително рисково за пациентите, припомни той.

Болниците с по-малко разкрити Covid легла трябва да продължат да работят в планов порядък, иначе се повишава смъртността, предупреди Красимир Грудев.

Болниците имат интерес да не работят, защото Касата им покрива разходите в тази епидемиологична обстановка. Но това не е логиката на лекарите, категоричен е Грудев.

Според статистиката на НЗОК от януари до март средното увеличение на постъпилите в болниците с Covid е между 1.5 и 3 пъти, поясни болничният управител. Най-висок е този дял в Бургас, а най-нисък - във Видин.

„В този смисъл няма такава непосредствена опасност леглата да свършат. Има огромни възможности за прием, ако се наложи, при такава увеличена вълна“, увери Красимир Грудев.

Относно ваксинационния процес в страната Красимир Грудев заяви, че ваксинационният план е бил обърнат „с краката нагоре“.

„Ако има достатъчно ваксини, първото задължително нещо, което трябва да се направи, е по-голямата част от тези ваксини да се дадат на личните лекари“, смята Красимир Грудев.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up