Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Разхлабват мерките в САЩ, въпреки предупрежденията

Във вторник няколко щата обявиха, че разхлабват ограниченията, въведени, за да спрат разпространението на Covid-19, въпреки че здравните експерти предупреждават да не се прави точно това.
Тексас и Мисисипи например отмениха задължителното носене на маски и позволиха на предприятията да отворят с пълен капацитет.

Твърде рано е, казват здравните експерти. Броят на новите случаи е намалял от безпрецедентно високите нива, които имаше до скоро, но изглежда се задържа на нивата, колкото бяха през миналото лято. Разпространяват се по-заразни варианти.
"Това не е време за отпускане на ограниченията, казвайки, че сме излезли от това. Не сме", каза д-р Peter Hotez, съдиректор на Центъра за разработване на ваксини в детската болница в Тексас.
Страната е изложена на риск да загуби „трудно спечелените позиции“ в битката срещу Covid-19, тъй като силно заразните варианти се възползват от това, че американците разхлабват мерките за безопасност, заяви д-р Rochelle Walensky, директор на Центровете за контрол и превенция на заразните болести(CDC).
"Наистина съм притеснен от съобщенията, че все повече щати отменят ограничителните мерки в областта на общественото здраве, които сме препоръчали, за да защитим хората от Covid-19," каза Walensky в понеделник. "Моля, останете твърди в убеждението си."
"Ако бяхме задържали поне няколко седмици, или може би повече, щяхме да научим много повече и да разберем какво всъщност прави този нов вариант на вируса", казва д-р Peter Hotez пред CNN. "И щяхме да имаме ваксинирани по-висок процент от населението на САЩ. Тогава бихме могли да преразгледаме мерките, но не сега", каза Hotez за разхлабването на мерките в отделни щати.Президентът Джо Байдън каза, че ще има достатъчно ваксини за всеки възрастен американец до края на май, като процесът се ускорява с няколко месеца, в сравнение с първоначалния график.
Но президентът предупреди: "Още не е приключило. Бъдете бдителни."
Силно трансмисивните варианти, които заплашват да създадат нов скок в САЩ, включват щама B.1.1.7, който за първи път бе идентифициран във Великобритания. CDC предупреждава, че този месец той може да се превърне в преобладаващ вариант в САЩ.
Д-р Zeke Emanuel, който беше член на Консултативния съвет за Covid-19 на Байдън, е друг, който предупреди да не се отваря твърде рано.
"Не бива да се успокояваме, да позволяваме вечеря на закрито, събирането на големи групи и свалянето на маските. Трябва да издържим още два или три месеца в това състояние", каза Emanuel пред CNN. "Все още имаме средно 2000 смъртни случая (Covid-19) на ден. Не можем да свикнем с това. Ако американците се отпуснат твърде рано, жертвите на Covid-19 ще се увеличат", добави той.
Източник: CNN


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Ваксинирахте ли се?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up