Петък, Януари 21, 2022
Follow Us

Имунокомпроментираните пациенти, са хора, чиято имунна система е подтисната. Това често се случва с прием на медикаменти цел изкуствено да се отслаби имунната система за да се спре или забави хода на автоимунно заболяване. Поради тази причина, те са много по-податливи на заразяване с вируси, в това число и с Ковид-19.
Много страни, степенуваха тези групи пациенти като приоритетни за ваксинация.

Макар че не при всички се наблюдава тенденция от тежко протичане на Ковид, заразяването с вируса налага спиране на имунотерапията, а това, в повечето случаи активира или обостря основното им заболяване. Много от тези пациенти, са с повече от едно заболяване. Как трябва да се процедира и имат ли право на предимство за ваксиниране пред служителите на Лукойл например е въпрос на експертно мнение.
Препоръките на експертните съвети по различни медицински специалности у нас дойдоха почти 2 месеца след началото на ваксиниране срещу Ковид и за съжаление мненията им будят въпроси както у пациентите, така вероятно и у общопрактикуващите лекари, които би трябвало да извършат ваксинацията.
Тук няма да засягаме въпроса, защо здравните власти изобщо не ги определиха като приоритетни, но се очакваше поне специалистите, които познават терапиите и последствията от тях да имат сходно мнение.
Пациентите с хронични гастроентерологични заболявания като болест на Крон и Улцезорен колит са на биологично лечение и приемат медикаменти като Adalimumab, Amdgevita, Hulio, Golimumab, Infliximab, в повечето случаи приемат и кортикостероиди и джакинхибитори.
Същите медикаменти приемат и някои пациенти с автоимунни ревматични заболявания, като например Ревматоиден артрит, Болест на Бехтерев, Псориатичен артрит.


В препоръките на Експертните съвети по двете специалности обаче има разминавания. Така например Експертният съвет по медицинска специалност Гастроентерология препоръчва
„1) Приоритетно подлежат на ваксиниране лицата, подложени на имуносупресивно лечение, а именно болни с автоимунни гастроинтестинални заболявания (Улцерозен колит, Болест на Крон), автоимунни чернодробни заболявания (Автоимунен хепатит), както и пациентите с чернодробна трансплантация, поради повишен риск от инфектиране със SARS-CoV-2. Наличието на коморбидност като диабет, хронични белодробни нарушения, затлъстяване, както и възраст над 75 години повишава нивото на приоритизиране. Рискът за субоптимален отговор към ваксините е пренебрежимо нисък..“

В препоръките на експертния съвет по медицинска специалност  "Ревматология" изобщо не се споменава за приотизиране на пациентите, които са на имуносупресивно лечение, макар че то е същото като при горните пациенти. Не малка част от тях са с повече едно заболяване, като например диабет, но това също не е отчетено в препоръките.
Така освен че пациенти имуносупресивна терапия, приемащи едни и същи медикаменти не са равнопоставени изникват и други въпроси.
Общопрактикуващите лекари би следвало да вземат под внимание точно тези препоръки, ако трябва при недостиг на ваксини да определят кой да се ваксинира пръв. Ако в практиката си имат пациенти с две заболявания, кое ще е водещото, което ще определя приоритетни ли са или не.
По същия начин стои въпросът, при пациентите с ревматично заболяване и диабет. Експертния съвет по ендокринология препоръчва:


„Хората с хронични заболявания като захарен диабет, метаболитен синдром, изразено затлъстяване или отслабена имунна система спадат към приоритетните групи за ваксиниране, тъй като при тях без ваксинация рискът от по-тежко и с по-голяма смъртност протичане на инфекция с COVID-19 е много висок.“
Кой трябва да „разследва“ различните комбинации от заболявания , да взема решение и кой ще носи отговорност за пациенти на имуносупресия, които не са определени като приоритетни?
Последният въпрос, който ще търси отговор през следващите месеци е защо въпросните експертни мнения и препоръки идват два месеца след старта на ваксинация и променят ли нещо в действителност. Планът си остава същия, а и вече не е актуален.
Преди пациентите на имуносупресия са "Лукойл", после тези, които можеха да се редят и нощем на опашки, както и тези от навигацията на джипа. Имаме много експертни мнения, нямащи общо по между си и без особена тежест – с две думи абсолютно нормална ситуация за българското здравеопазване.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли новите противоепидемични мерки?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up