Вторник, Май 18, 2021
Последвайте ни
Нов вариант на коронавируса се разпространява  в Ню Йорк

Нов вариант на коронавируса, който се отличава с много сходни характеристики с южноафриканския, се разпространява с все по-голяма скорост в Ню Йорк, предаде Ройтерс, позовавайки се на данни от научна публикация на екип изследователи от Колумбийския университет.

 

Новата разновидността е известна като B.1.526 и е била идентифицирана за пръв път в проби, взети в Ню Йорк през ноември. До средата на февруари приблизително 12% от случаите на COVID-19 в мегаполиса се свързват с нея, посочват учени от Медицинския колеж „Вагелос“ към университета.

Вариантът е описан и в изследване, публикувано онлайн тази седмица от Калифорнийския технологичен институт. И двете проучвания все още не са преминали през независима оценка.

Учените от Колумбийския университет смятат, че анализът на информацията от публично достъпни бази данни не доказва преобладаващо разпространение на южноафриканския и бразилския варианти в пробите, взети в Ню Йорк и близките райони.

„Вместо това откриваме голям брой от този местен вариант“, коментира д-р Ан-Катрин Улеман, преподавател по инфекциозни болести в колежа.

Изследването е установило, че вариантът B.1.526 има притеснително сходни характеристики с варианта B.1.351, идентифициран първо в Южна Африка и с P.1., идентифициран в Бразилия, и това определено буди тревога. Няколко проучвания вече доказаха, че тези нови варианти са по-устойчиви към съществуващите ваксини в сравнение с по-ранните версии на коронавируса, припомня Ройтерс.

Учените са обезпокоени основно от промяна в определена зона в спайк-протеина на вируса, наречена E484K, която е налице и в трите варианта. Смята се, че мутацията в E484K отслабва имунния отговор на организма на коронавируса.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up