Неделя, Март 07, 2021
Препоръки за ваксиниране при пациенти с мултиплен миелом и болести на плазматичните клетки

Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Хематология“ относно ваксиниране срещу COVID-19 при пациенти с мултиплен миелом и болести на плазматичната редица

На базата на натрупаните национални и световни данни, ваксиниране срещу COVID19 следва да се предлага с предимство на:
• хора с повишен риск от инфекция с COVID-19
• хора с повишен риск от тежко протичане на COVID-19 инфекция
• хора с повишен риск от летален изход от COVID-19 инфекция

Посочените рискови групи включват пациентите със злокачествени хематологични заболявания: остри и хронични левкемии, ходжкинови и неходжкинови лимфоми, мултиплен миелом и болести на плазматичните клетки, както и здравните работници в пряк контакт с тях.

Принципи при ваксиниране срещу COVID-19 на пациенти с мултиплен миелом и болести на плазматичната редица

Спазва се принципа на доброволно вземане на решение за ваксиниране срещу COVID-
19, след разговор между пациента и неговия лекуващ лекар.• С оглед на повишения риск от инфекция, тежко протичане и свързана с COVID-19 смъртност на пациентите с мултиплен миелом и болести на плазматичната редица, препоръчваме те да бъдат ваксинирани приоритетно.
• Ваксинацията може да се извърши преди започване на лечение, по време на лечение или след завършване на лечението на основното заболяване.
• При пациенти, понесли трансплантация на хемопоетични стволови клетки се препоръчва ваксинирането да бъде отложено с 3-6 мес. Няма конкретни данни за това, нито за вредно въздействие на ваксината в посттрансплантационния период. Препоръката е изведена по аналогия с грипната ваксина.
• Пациентът трябва да бъде информиран, че при имуносупресирани болни имунната защита, след ваксинация срещу COVID-19, може да бъде по-слаба.
• Тъй като имунният отговор, осигурен от ваксината срещу COVID-19, е основно медииран от Т-лимфоцитите, нито изчерпването на В-лимфоцитите, нито химиотерапията с високи дози вкл. трансплантация на хемопоетични стволови клетки сами по себе си представляват абсолютно противопоказание за ваксинация срещу COVID-19.
• При пациенти с анамнеза за анафилактични реакции, рискът от тежка нежелана реакция трябва да се прецени внимателно спрямо очакваната полза.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

С коя ваксина искате да се ваксинирате?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up