Вторник, Юни 22, 2021
Последвайте ни
Препоръки относно ваксиниране срещу COVID-19 от Експертния съвет по Трансплантология

Експертния съвет по медицинската специалност „Трансплантология““ публикува препоръки относно ваксиниране срещу COVID-19 . Според препоръките: 

 

"1. Ваксиниране срещу COVID-19 да се осъществява по възможност един месец преди извършването на трансплантация;

2. При възникване на донорска ситуация не е необходимо да бъде отлагана трансплантацията от трупен донор с цел ваксинация;

3. При пациенти след извършена трансплантация се препоръчва ваксинация поне 1 месец след трансплантацията, а при бъбречно трансплантираните 3 месеца след самата операция;

4. Всички вече трансплантирани пациенти подлежат на имунизация срещу COVID-19 със статут на високо-рискови пациенти;

5. Тъй като се счита, че ефективността на ваксината би била по-ниска (поради провежданата имуносупресивна терапия) при тези пациенти, силно се препоръчва да продължи активно спазването на противоепидемичните мерки, както и по възможност да бъдат ваксинирани хората, делящи едно домакинство с трансплантирания пациент."

Експертният съвет по медицинска специалност "Нефрология" се присъединява към препоръките на Експертният съвет по медицинска специалност „Трансплантология“, като допълнително препоръчва по възможност да се ваксинират и хората, в най-близък контакт с трансплантираните пациенти. 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up