Петък, Май 07, 2021
Последвайте ни
Как работи ваксината на Johnson & Johnson

Вирусът SARS-CoV-2 е обсипан с протеини, които използва за влизане в човешки клетки. Тези така наречени шипови протеини са примамлива цел за потенциални ваксини и лечения .
Ваксината Johnson & Johnson се основава на генетичните инструкции на вируса за изграждане на именно този шипов протеин. Но за разлика от ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, които съхраняват инструкциите в едноверижна РНК, ваксината Johnson & Johnson използва двуверижна ДНК.

 ДНК вътре в аденовирус
Изследователите са добавили гена на протеина на коронавируса към друг вирус, наречен Adenovirus 26 . Аденовирусите са често срещани вируси, които обикновено причиняват настинка или грипоподобни симптоми. Екипът на Johnson & Johnson използва модифициран аденовирус, който може да проникне в клетките, но не може да се репликира вътре в тях или да причини заболяване.

ДНК вътре в аденовирус                                                       ДНК вътре в аденовирус

Ваксината на Johnson & Johnson се появява след десетилетия на изследвания върху ваксини, базирани на аденовирус. През юли беше одобрена първата за общо приложение - ваксина срещу ебола, също направена от Johnson & Johnson. Компанията провежда и изпитания на базирани на аденовирус ваксини за други заболявания, включително ХИВ и Zika. Някои други коронавирусни ваксини също се основават на аденовируси, като тази, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca, използваща аденовирус на шимпанзе.
Базираните на аденовирус ваксини за Covid-19 са по-здрави от иРНК ваксините от Pfizer и Moderna. ДНК не е толкова крехка, колкото РНК, а здравата протеинова обвивка на аденовируса помага да се защити генетичният материал вътре. В резултат на това ваксината Johnson & Johnson може да се съхранява в хладилник до три месеца при 2–8 ° C.
Влизане в клетката
След като ваксината се инжектира в ръката на човек, аденовирусите се натрупват клетките и се фиксират върху протеините на повърхността им. Клетката поглъща вируса в мехурче и го изтегля вътре. Веднъж попаднал вътре, аденовирусът бяга от мехурчето и пътува до ядрото, камерата, където се съхранява ДНК на клетката.
Аденовирусът избутва своята ДНК в ядрото. Аденовирусът е конструиран, така че не може да прави копия от себе си, но генът за протеина на коронавируса може да бъде прочетен от клетката и копиран в молекула, наречена РНК - пратеник, или иРНК.

4 dna jnj

Изграждане на протеини - шипове
ИРНК напуска ядрото, клетъчните молекули отчитат неговата последователност и започват да събират шип протеини.
Някои от протеините, произведени от клетката, образуват шипове, които мигрират към нейната повърхност и показват върховете си. Ваксинираните клетки също разграждат част от протеините на фрагменти, които изкарват на повърхността си. Тези изпъкнали шипове и протеинови фрагменти могат да бъдат разпознати от имунната система.
Аденовирусът също провокира имунната система, като включва алармените системи на клетката. Клетката изпраща предупредителни сигнали за активиране на имунните клетки наблизо. Чрез повишаване на тази аларма, ваксината Johnson & Johnson кара имунната система да реагира по-силно на протеиновите шипове.

Ваксинирана клетка

Откриване на натрапника
Когато ваксинираната клетка умре, останките съдържат протеини и протеинови фрагменти, които след това могат да бъдат поети от тип имунна клетка, наречена антиген.
Клетката представя части от шип протеина на повърхността си. Когато други клетки, наречени помощни Т клетки, открият тези фрагменти, „включват алармата“ за да помогнат на други имунни клетки да започнат да се борят с инфекцията.

аntigenkletka

Получаване на антитела
Други имунни клетки, наречени В-клетки, могат да се сблъскат с коронавирусни шипове на повърхността на ваксинираните клетки или свободно плаващи фрагменти с протеинови шипове. Някои от В-клетките могат да се „заключат“ върху протеиновите шипове. Ако тези В клетки се активират след подсказката от помощни Т клетки, те ще започнат да се размножават и да изливат антитела, насочени към протеина на шипа.

antitela
Спиране на вируса
Антителата могат да се закачат за шипове на коронавирус, да маркират вируса за унищожаване и да предотвратят инфекция, като блокират прикрепването на шиповете към други клетки.

antibodies 2

Убиване на заразени клетки
Клетките, представящи антигена, могат също да активират друг тип имунни клетки, наречени Т-клетки-убийци, за да търсят и унищожават всички заразени с коронавирус клетки, които показват фрагменти от протеинови шипове на техните повърхности.

8 tcell

Памет за вируса
Johnson & Johnson тестват единична доза от ваксината, за разлика от двудозовите ваксини срещу коронавирус от Pfizer , Moderna и AstraZeneca . Възможно е броят на антителата и  Т клеткиte - убийци да спадне през месеците след ваксинацията. Но имунната система съдържа и специални клетки, наречени  В - паментни клетки и  Т - паметни клетки, които могат да съхраняват информация за коронавируса в продължение на години или дори десетилетия.

България е заявила доставка на 2млн. дози от ваксината на  Johnson & Johnson, които ще са дотатъчни за имунизиране на 2млн. население, ако вариантът да се прилага една доза остане окончателен. Компанията кандидатства за разрешение за употреба в ЕС пред Европейската агенция по лекарствата, становището на регулатора се очаква в средата на март. 

Източници NY Times ( National Center for Biotechnology Information; Nature; Lynda Coughlan, University of Maryland School of Medicine.) 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up