Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Д-р Асен Келчев: Пациенти със сърдечно-съдови заболявания, преболедували Covid–19, трябва да отложат с поне три месеца операциите си

Вече записваме пациенти за след две - три седмици и не можем да поемем всички желаещи и чакащи за различни сърдечно -съдови операции, което е прецедент“, каза пред БНР д-р Асен Келчев, началник на отделението по кардиохирургия към УМБАЛ "Аджибадем Сити клиник - Сърдечно-съдов център".


„Това са пациенти със заболявания на аортната клапа и пациенти със заболявания на митралната клапа. Изключение правят пациентите с исхемична болест на сърцето, които отиват на лекар с т. нар. нестабилна стенокардия, и те подлежат повече на хирургия в ускорен порядък, а също и пациенти със значителни стеснения на аортната клапа, те също се оперират веднага, защото това състояние може да предизвика сърдечна недостатъчност или загуба на съзнание.“ Това посочи каридохирургът:

„Нашият опит сочи, че пациенти, преболедували леко или по–тежко Covid – 19 трябва да отложат с поне три месеца операциите си. Защото ранното им опериране не води до добри резултати – това е нещо което не е споменато никъде в литературата, но на мен ми прави впечатление, и ако може тези операции на пациенти след Covid да бъдат поне след три месеца от позитивния PCR – тест. По–ранното опериране носи риск от усложнения на дихателната система, усложнения от тромботичен или хеморагичен характер".

Д–р Келчев посочи също, че при хипертоницитеq боледуващи с Covid–19, кръвното налягане се повишава още повече в началото на болестта, затова дозите от лекарствата им за кръвно трябва да се увеличат по време на лечението. След това процесите се връщат в предишните граници и дозите също, като това протича в рамките на месец - месец и половина.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up