Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Д-р Миндов: Имаме всичко, освен ваксини и желаещи за ваксиниране

Имаме хората, имаме кабинетите, но ни трябват още две неща - ваксини и желаещи да се ваксинират. Това каза пред Нова телевизия председателят на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов в отговор на въпрос дали общопрактикуващите лекари са готови за масовото ваксиниране срещу COVID.

„Много е важно да се намали поне наполовина в момента заложената в Националния имунизационен план административна тежест. Когато се слага една ваксина, се налага да отразя нейното поставяне на цели 5 места - в амбулаторния лист, в здравноосигурителната книжка, в личната амбулаторна карта, в имунизационния журнал и накрая в електронния регистър. По този начин няма да мога да имунизирам голям брой хора за ден. Вероятно 15 минути няма да ми стигнат да ваксинирам един човек при всички тези документи. Поставянето на самата ваксина отнема секунди”, каза още д-р Миндов. Според него е достатъчно информацията за имунизацията да се впише в амбулаторния лист и в електронния регистър.Другият проблем бил, че флаконите са многодозови и има опасност при липса на достатъчно желаещи в отдалечените места, да не може да бъдат употребени всички заявени флакони, или пък да се окажат недостатъчни.

Лекарят обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години, вероятно ще бъде догодина.

„Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал. Общо 243 000 души попадат в нея. Все още са сложени 26 000 ваксини, т.е. имунизирани са по-малко от 12% от медиците. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно”, посочи още д-р Миндов.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up