Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Д-р Лисички: Ако работят всички детски заведения, смъртността при възрастните ще се увеличи с не повече от 2 до 4%

Ако работят всички детски заведения – училища и детски градини, включително и висшите учебни заведения, смъртността при възрастните ще се увеличи с не повече от между 2 и 4%. Това коментира пред bTV педиатърът и ревматолог д-р Лисички, позовавайки се на данни от математически модели за хода на епидемията при отварянето на подобен тип структури.

 

Той посочи, че децата под четиригодишна възраст по принцип боледуват по-малко, а най- висока е концентрацията при тези между 10 и 14-годишна възраст.

Запитан защо в края на миналата годината имаше толкова високи нива на смъртност и заболели и съответно голям натиск върху здравната система, той отговори: „Много болни възрастни имаше, не деца. И едва ли децата са основната причина“. След като сме затворили училищата, сме намалили смъртността с между 2 и 4%, посочи още той.

Специалистът коментира и усложнението след COVID-19 при децата или т. нар. мултисистемен възпалителен синдром. „Основната му проява е висока температура – над 38 градуса, която не се повлиява от медикаменти и трае над 24 часа. Засягат се поне две системи, обикновено е засегнат и стомашно-чревният тракт“, обясни той.

Синдромът може да засегне също сърцето, белите дробове, кожата, лигавиците и бъбреците, но най-опасно е, ако засегне сърдечносъдовата система, тъй като може да доведе до тежък миокардит и евентуално настъпване на шок. Конкретно за това усложнение честотата на заболяването не е известна, смята се, че е 2 на 100 хиляди заразени деца. Повечето случаи са свързани с контакт с болен, като при децата се наблюдават много високи титри на антитела, поясни още д-р Лисички. „Ние лекувахме такова дете, което нямаше никаква симптоматика в миналото, но майката беше лекувана 44 дни с антибиотик за пневмония. Впоследствие се оказа, че в семейството всички бяха с високи титри, а при детето – 130 пъти над горната граница“, даде пример той.

До момента случаите в страната ни са около 20, като според д-р Лисички едната от причините за относително големия брой е доброто разпознаване на състоянието от българските лекари.

Особено тежък случай сред 20-те лекувани деца с усложнението не е имало, но някои от тях, при които е имало засягане на нервната система, са получили гърч и шок. Към момента всички са добре, допълни още той.

Д-р Лисички отбеляза, че е привърженик на ваксините и посочи, че в момента има проучвания на ваксини срещу COVID при деца над 12-годишна възраст. Той сподели, че е изкрал COVID-19, но изтъкна, че би се ваксинирал едва когато види колко антитела има.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up