Понеделник, Септември 20, 2021
Последвайте ни
Двете момичета с муковисцидоза получиха обещаните лекарствата

Роси, както и другата пациентка с рядката диагноза муковисцидоза, получиха лекарствата, които им бяха обещани от държавата. Днес сутринта двете млади жени бяха приети в болница „Лозенец", където им бяха доставени и животоспасяващите медикаменти.
Те бяха докарани в обещания срок до 15 януари. Състоянието на пациентките, както и ефекта от терапията ще бъдат проследявани в „Лозенец". Медикаментът Kaftrio осигурява генно лечение, от което се нуждаят двете млади българки, които са в листата за чакащи за белодробна трансплантация.

 

Очаква се   терапията с медикамента  да стабилизира състоянието им. Получените до момента данни за нея показват добра ефективност в случаи като техните. Медикаментът Kaftrio не е регистриран за приложение у нас. Засега той е осигурен за три месеца, като ще се дава на пациентките месец за месец. След изтичане на тези три месеца се очаква ново решение. „Благодарна съм и се надявам да няма прекъсване на терапията", коментира Роси Малинова.

За да се стигне дотук двете пациенти извървяха труден път.

До сега лекарството, се реимбурсираше само за деца, а опитите на двете пациентки да преговарят със здравните власти за промяна на този регламент  не срещаха разбиране. След като проблемът обаче стана публичен, здравните власти в крайна сметка промениха нормативната уредба чрез поправка в Наредба 2, така че лечението на двете млади жени да е възможно в България. Редакцията на Наредбата обаче е изцяло обвързана с настоящата извънредна епидемична обстановка, затова и пациентките се надяват, че и след този период ще имат достъп до необходимото им лечение.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up