Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Проф. Аргирова: Хората, които са ваксинирани, могат да бъдат преносители на вируса.

„Колкото по-нисък е процентът на хората, които са ваксинирани, толкова по-бавно ще преминем към нормалния живот. Ако сме ваксинирани и около нас всички са ваксинирани, постигнали сме всичко, което искаме и ще затрудним вируса. Но ако се случи, че сме единица сред много неваксинирани и такива, които не спазват мерките, нещата стават съвсем различни“. Това заяви пред bTV председателят на Българското дружество по медицинска вирусология проф. Радка Аргирова.

 

Според нея е нужно да се направи сериозна информационна кампания по въпросите за ваксинацията.

Запитана колко време ще трае имунитетът от ваксината, тя отбеляза, че той ще е минимум една година, а в различни научни публикации се твърди, че защитата ще е между 2-3 години.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

„Тези всички ваксини бяха приети с екстрена процедура, не са съвсем довършени клиничните изпитания. Те продължават и са в прогрес, така че ще продължаваме да получаваме нови данни постоянно“, посочи проф. Аргирова, като допълни, че на места има единични случаи на алергични реакции по света, но няма сериозни последици.

От думите й стана ясно, че и хората, които са ваксинирани, могат да бъдат преносители на вируса.

На въпрос за новия щам на COVID в Япония тя обясни, че в момента тече много сериозно изследване до каква степен е различна инфекциозността му. 40 са държавите, които пък са докладвали случаи на щама, засечен във Великобритания. У нас изследванията в тази насока не са готови, но по думите на специалиста нямаме основание да мислим, че го няма в България.

Относно провеждането на изборите и начина на гласуване проф. Аргирова беше категорична, че карантинираните не бива да се пускат навън да дадат своя вот за няколко часа, както се предлагаше. Разнасящите урните трябва да са с проверени антитела и да се ваксинират, каза още Аргирова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up