Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Д-р Ботев: Хората с автоимунни заболявания да не бързат с ваксината срещу COVID

Ваксините имат две страни - положителна и отрицателна, и трябва да ги осветяваме и двете. От една страна имаме заболяване, при което 74% от хората се лекуват вкъщи, 14% изискват болнична помощ, 2% - интензивно лечение и има 5% смъртност и действително е много тежко. От друга страна има ваксини, които са разработени много бързо, вследствие на новите технологии. Това каза хематологът д-р Чавдар Ботев пред Нова телевизия.

Според него в статистиката на заболелите от коронавирус се пропуска групата, която е без симптоми. Той цитира проучване в Германия, което показало, че 60% от 100 преболедували коронавируса са имали увреждане на сърцето месеци след леко боледуване. Има увреждане на бъбреците, което остава незабелязано, както и увреждане на много други органи и системи. "При по-тежко болните 40% от преболедувалите могат да развият автоимунно заболяване”, каза той.

Когато за коронавируса са правени опити върху мишки, те са имунизирани с 4 различни препарата. "След което са заразени с вируса. Те развиват еозинофилни нитрати в белия дроб, което не се наблюдава при ваксини за други болести. Това означава, че имаме особен вирус и е възможно да има съвсем различни странични ефекти. В момента, в който се заразите с вирус, на фона на имунизацията се развиват процеси, които не се развиват, ако просто преболедувате вируса без преди това да сте имунизирани”, обясни д-р Ботев.

Относно ваксината на „Пфайзер/Байонтек“ хематологът обясни, че са подбрани най-добрите варианти. Дозата за тази ваксина е 30 микрограма. При "Модерна" са направени много големите дози, тъй като са пропуснати проучванията върху животните и направо се е започнало с хора. Дозата на този препарат е 100 микрограма. „Установи се, че при по-леките случаи същият резултат се постига с половината дози при пациенти от 18 до 50 години“, каза той.

„Аз силно препоръчвам на хората с бъбречни заболявания, наднормено тегло, диабет да се ваксинират, но не бива да се бърза при пациенти с автоимунни заболявания, трансплантирани пациенти и бременни“, каза още д-р Ботев.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up