Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Р. Филипова: Количествата ваксини към момента са достатъчни

Количествата ваксини, които сме осигурили към момента, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират. Това увери пред btv секретарят на Националния ваксинационен щаб Радосвета Филипова, която коментира първите доставки на ваксините срещу COVID в България.

С течение на времето много бързо се увеличават количествата, каза още тя. По думите й е възможно следващата седмица да започне втората фаза на имунизацията, която включва домовете за стари хора и педагогическия персонал.

При всяка група има различен метод на уведомяване, обясни още тя – при някои това ще стане чрез личните лекари, а при други чрез браншовите организации. „Ще дойде етап, в който васините ще се съхраняват във всяка една РЗИ“, прогнозира още тя.

Филипова обясни и какви са приликите и разликите между ваксината на „Пфайзер“ и тази на „Модерна“. Общото е, че те са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК, прилагат се интрамускулно в горната част на ръкат, в две дози, които трябва да се поставят през определен интервал от време. Като предимство на ваксината на „Модерна“ Филипова посочи факта, че тя не се нуждае от разреждане. Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали, обясни специалистът.

Запитана дали да очакваме грипна вълна, тя посочи, че в момента нивото на регистрираните случаи е доста по-ниско от тези през изминали години, но изтъкна, че подобни прогнози се правят трудно. „Това е трудно прогнозируемо, винаги може да дойде“, отбелязa Филипова.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    expert-o · преди 8 месеца
    За какво са достатъчни ма лельо? 7 хиляди ваксинирани по един път ли ще спрат заразата? Я ми кажи как ще вакиснирате милиона души за половин година. Ако не знаеш, стига клати въздуха.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up