Неделя, Февруари 28, 2021
20% от хората с Ковид развиват психично заболяване

Изследователи от NIHR Oxford Health Biomedical Research Center и Университета в Оксфорд, Департамент по психиатрия , съобщават за първите мащабни доказателства, че оцелелите от COVID-19 са изложени на повишен риск от психични разстройства Изследването, публикувано в The Lancet Psychiatry , използва електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително и над 62 000 случая на COVID-19.

През 3-те месеца след положително тестване за COVID-19, за всеки пети оцелял е установено, че за първи път получава диагноза тревожност, депресия или безсъние. Това е около два пъти по-вероятно, отколкото при други групи пациенти за същия период. Диагнозата деменция също може да бъде по-често срещана. COVID-19 също е свързан с повече нови психиатрични диагнози при хора, които вече са имали анамнеза за психични проблеми. Като цяло почти 20% от хората са получили психиатрична диагноза в рамките на 90 дни след получаване на COVID-19.
Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации в голямо и подробно проучване показват, че това е вероятно.

Здравните системи трябва да са готови да осигурят грижи, особено предвид, че резултатите ни вероятно подценяват реалния брой случаи. Спешно се нуждаем от изследвания, за да установим причините и да идентифицираме нови лечения . " – казва Пол Харисън, професор по психиатрия, в университета в Оксфорд, ръководител на - NIHR Oxford Health BRC
Изследователите също така установяват, че хората с вече съществуваща психиатрична диагноза са с 65% по-склонни да бъдат диагностицирани с COVID-19, отколкото тези без, дори когато са взети под внимание известните рискови фактори за COVID-19.
„Тази констатация беше неочаквана и се нуждае от подробно изследване. Междувременно психиатричното разстройство трябва да бъде добавено към списъка с рискови фактори за COVID-19. „ – казва Д-р Макс Таке, академичен клиничен сътрудник на NIHR, провел анализите .

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up