Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Три болници отказали прием на родилка със започнало раждане

Родилка със започнало раждане е била върната от три болници, съобщава bTV, цитирани от offnews.bg. Часове преди да роди, жената и близките ѝ обикаляли болниците в Ямбол и Стара Загора, но никъде не я приели. Накрая детето се ражда в Бургас след шест часа пътуване с линейка между различни болници и градове и изминати над 200 километра.
Жената е от Ямбол и на 10 декември започва да ражда второто си дете. Семейството отива в държавната болница "Свети Панталеймон", където отказват прием с аргумент, че заради заразени лекари в кръвния център, родилното отделение е затворено.

Според болницата е трябвало наблюдаващите лекари да уведомят родилките за затварянето. Хората обаче не са получили тази информация, нито е имало уведомление на входа на болницата.
Тръгват към Стара Загора, където пристигат малко след 3 ч. Отиват в държаваната университетска болница проф. Киркович, където ги посреща само охраната. Казва им, че няма как да ги приемат, освен ако не изчакат до сутринта. Тогава лекар можел да прецени дали жената ще бъде приета, тъй като отделението е препълнено. В крайна сметка младата жена е прегледана от лекарка, която отказва прием под предлог, че места няма. От болницата обясняват, че не приемат хора от Ямбол, освен ако състоянието не е спешно.
Отиват в болница "Тракия" в Стара Загора - там отново ги посреща само портиер, който им казва, че трябва да изчакат до сутринта за евентуален преглед и прием. От ръвкодството на болницата са коментирали, че са шокирани от случилото се и започват незабавна проверка, тъй като имат денонощен екип и не би трябвало родилки да бъдат връщани.
В Бургас, в частната болница "Дева Мария", веднага приемат родилката. Жената е била с 6 см разкритие и е родила скоро след това здраво момченце. Семейството е очаровано от начина, по който е посрещнато в частната болница и споделят, че лекарят е останал след нощта смяна, за да се погрижи за снаха им.

Въпреки щастливият край, случаят заслужава най-сериозно внимание от здравните власти. Абсолютно недопустимо е такова отношение към бременна жена със започващо раждане. Всяка от болниците, отказали прием е многопрофилна с 24 часов режим на работа и е задължена по закон да окаже медицинска помощ на пациенти в спешно състояние, каквото безспорно е това на родилка със започнало раждане.
В своя член 2, законът за здравето издига в принцип „особена здравна закрила на деца, бременни и майки на деца до една година“;
Според чл. 142 на същия закон „За осигуряване на безрисково майчинство всяка жена има право на достъп до здравни дейности, насочени към осигуряване на оптимално здравословно състояние на жената и плода от възникване на бременността до навършване на 42-дневна възраст на детето.“ В това число е свободен достъп до болнична и извънболнична медицинска помощ и свободен избор на лечебно заведение.
Според чл. 100 на Закона за здравето  „Всяко лечебно заведение е длъжно да извърши възможния обем медицински дейности при пациент в спешно състояние независимо от неговото гражданство, адрес или здравноосигурителен статут. При невъзможност за осигуряване на необходимия обем дейности, ако състоянието на пациента позволява, той се настанява в най-близкото лечебно заведение, което разполага с необходимите условия за това. Не се допуска транспортиране на пациент, ако транспортът или свързаните с него обстоятелства водят до неоправдано висок риск за здравето и живота му.“
И без да се юрист се вижда, че болниците отказали приема на родилката са нарушили закона и по този начин са поставили в риск здравето на родилката и плода.
Въпросът тук дори не е в закона. Въпросът, на който здравните власти трябва да отговорят е защо лечебни заведения, което са създадени и работи точно за да лекува пациенти, отказва прием? Нима лечебният дейност се основава само на законова принуда и страх от санкции?
Отговорът не търпи отлагане, защото следващият случай може да не е с щастлив край. Още повече, че това далеч не е първият случай на отказ от лечение на болни в тежко състояние. През последните седмици станахме свидетели на потресаващи картини на починали на стълбите пред болницата пациенти. Не е инцидент, а ситема.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up