Неделя, Февруари 28, 2021
Броят на починалите с Ковид надхвърли 6000 и това не е най-лошото

167 души с ковид са починали през последното денонощие, с което общият брой на починалите от началото на годината става 6005 души. Броят на потвърдените с PCR тестове случаи на ковид, според Единният информационен портал за ковид е 184 287. При население от почти 7 милиона души, коефициент на смъртност от ковид е 858 души на 1 милион население. Леталитетът, измерен, като отношение на броя починали към общия брой на потвърдените случаи е 3,2%. И двата показателя ни нареждат сред първите десетина страни в света.

Далече по-притеснителни са данните за общата смъртност, където сме на път да поставим световен рекорд. Ако 2019 година завършихме на първо място в света с коефициент на обща смъртност от 15,5 на 1000 души население, то 2020 година се очертава коефициент на обща смъртност да надхвърли 17 на 1000. Само за месец ноември той е 35 на 1000, като в отделни области на страната достига до 50 на 1000. В абсолютна стойност се очаква броят на починалите през 2020 година да нарасне с над 12 000 души в сравнение със средния брой починали през последните години, което е равнозначно на премахване от картата на страната на една средно голяма община. Това число е много повече от броя на починалите с ковид, който до края на годината едва ли ще надхвърли 8000 души.

Данните за смъртността сочат към едно – здравната система не работи ефективно. Тя не само не може да се справи с лечението на болни с ковид, допускайки високи нива на леталитет от болестта, но се вижда ясно, че пандемията е повлияла негативно и на възможностите да се диагностицират и лекуват пациенти с други заболявания. Обясненията може да се търсят, както в създадената от Правителството паника през пролетта, довела до това, че много хора се страхуват да отидат на лекар за да не бъдат заразени, така и в забраната за извършване на планови медицински дейности, бюджетното финансиране, закъснелите мерки за преструктуриране на отделения и болници, липсата на безплатни тестове и други.
В основата на провала, обаче е водената години наред погрешна здравна политика, която премести фокуса на здравната система от лечението на болни към усвояването на бюджетни субсидии.
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 1 месеца
  Има и още един фактор, това е принудителното свиване броя на леглата в другите отделения на болниците, за да се разкрият същия брой легла за лечение от китайския грип, така болниците принудително намалиха капацитета си за лечение на хора с други заболявания заради начина на финансиране въведен от НЗОК.
  Също така в много болници китайския грип вече е вътреболнична инфекция.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 2 месеца
  А сега да питам има ли избор на екип например пулмолози дето да те лекуват няма Прав е д-р Кацаров превърнаха медицината в търгашество от туй ни го покрива здравна каса пък за другото ще плащате особенно са засегнати тези с високите осигуровки щот здравеопазването било солидарно
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Милен · преди 2 месеца
   Когато направят Здравната каса,(която е като кошница и нищо не задържа) ,Здравна банка с наследяеми лични сметки , всеки ще има още един стимул да внася редовно ,(ако има възможност) и да живее по разумно.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Саша Аврамов · преди 2 месеца
  Възможностите са две. Да се ваксинирате, или рано или късно да се разболеете.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up