Неделя, Септември 19, 2021
Последвайте ни
Ужасяващ ръст на смъртността през последния месец

15964 е броят на починалите хора в България през месец ноември, Увеличението е с 97% спрямо същият месец миналата година или 7894 човека повече. Ковид обаче, е само част от тази увеличена смъртност. Едва 30% от тях - 2737 души са били с доказана коронавирусна инфекция. Числата са прецедент за последните години, но Ковид не е официалното обяснение за тях. Незаивисмо каква е конкретната причина за смъртта, тя е свързана с ковид, заради създалата се ситуация на паника и отказ от основни медицински дейности по диагностика и лечение на хора с най-различни заболявания. 

 

smyrtnost
Освен висока, смъртността през месец ноември е неравномерно увеличена в различните области в страната. Таблицата по-долу показва процентното увеличение на починалите през ноември 2020г. в сравнение с месец ноември на 2019. Водеща в тази класация е област Разград. Смърността там се е увеличила с 156%. През 2019г. са починали 144 човека, а през 2020 – 369 или с 255 повече, но починалите с доказана коронавирусна инфекция за този период са 83-ма. (32% от увеличените смъртни случаи)

oblasti smyrt

Област Бургас е една от областите, където ноемврийската смъртност се е увеличила най-малко в сравнение с другите области – 50% или с 238 души, от тях с доказан Ковид са били 128 ( 53% )
130 души с доказан Ковид са починали в област Русе през месец ноември, общото увеличение на смъртността в региона е 115% или 320 човека.
Всъщност смъртността започва рязко да се увеличава през втората половина на октомври, тогава започна и ръстът на случаите на Ковид, което пък доведе до спиране на плановия прием в лечебните заведения. Факт е, че една планирана операция не може да бъде отлагана до безкрайност и заставянето и да стане спешна убива, уврежда и вреди. Това може да е една от причините, които да обяснят случващото се.
Не малка е вероятността и част от тежките случаи да остават недиагностицирани и нелекувани. Едва ли много от тези над 5000 починали човека изобщо не са потърсили лекарска помощ, остава въпросът за какво са я търсили и какво са получили.
Независимо от причините, тази увеличена и неопределена смъртност е проблем, който тепърва ще се разраства. Фактът, че никой не знае от какво, защо и къде са починали 70% от всички извънредно отишли си през ноември няма как да бъде приписано като провал на обществото.
Най-лошото е, че никой от „17-те показателя“ не изследва това, а челните ни места в смъртните статистики дори не са включили всички починали. Жертвите на Ковид пред болниците, бяха подминати с лека ръка като 0,001% провал и случайност. В паралелната реалност на управляващите кризата, сигналът не беше отчетен като тревожен.


Сега този сигнал е още по-видим, а статистиката е категорична, смъртността през януари и февруари винаги е по-висока от тази през последните месеци на предходната година. И ако този не достигне до онзи „другия свят“, където всичко е под контрол, а решенията са винаги правилни, цифрата ще се увеличава. Косвени или преки жертвите на Ковид ще станат повече, защото ситуация с толкова неизвестни няма как да е контролирана, нито правилно управлявана. Извън паралелната реалност, хората умират неестествено много по неопределени и непроследени причини.
По показателя обща смъртност България бе на първо място в света за 2019 година с над 15 починали на 1000 души население. През месец ноември този показател е вече е над 35/1000, а в някои области над 50/1000.
Това са ужасяващи данни, чието обяснение е лошото състояние на здравната ни система. Плащаме цената за въвежданите безотговорно лимити, бюджети, здравни карти, измислени стандарти и други глупости. Дори сигналът, който получихме през март и април не можа да накара управляващите да предприемат мерки, за да предотвратят настъпващата катастрофа, въпреки, че изглежда бяха наясно, че „яко ще се мре“. За лошото управление днес плащаме най-високата цена – с живота на хиляди наши сънародници.

*Данните НСИ за 2020 година са предварителни

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up