Неделя, Февруари 28, 2021
Ваксината за Covid и ревматологичните заболявания

Eдна от групите, която трябва да бъде силно представена в опитите за разработване на ваксини, това е тази на пациентите ревматологични или автоимунни състояния, според Леонард Калабрезе, DO, главен медицински редактор на Healio Rheumatology и ръководител на RJ Fasenmyer Center for Clinical Immunology в Клиника в Кливланд. Той поставя „големия въпрос“ - как ваксините в процес на разработка, могат да повлияят на тези пациенти.

„Тези големи проучвания във фаза 3 разглеждат по същество относително здрави хора в определен възрастов спектър,“, казва той. „Не е изненадващо, че пациентите с активни автоимунни заболявания са един вид цензуриран, особено тези на имуносупресия. "
Той описва реалността, с която, вероятно, ще се сблъскат ревматолозите и техните пациенти, когато ваксините COVID-19 се появят на пазара . "Ще влезем в това без никакви данни", каза той.
Въпреки тази загриженост, Калабрезе вярва, че пациентите с ревматологични заболявания ще „реагират доста добре на ваксините“, независимо дали са зависими от Т-клетките или са независими.
Според него клиничните изпитвания не винаги ще изключват пациенти с ревматологични и автоимунни заболявания и те в крайна сметка могат да бъдат представени в по-малки проучвания или да бъдат включени в по-големи проучвания фаза 3. „Ако не в специално проучване за ефикасност, поне за безопасност и имуногенност“, каза той.


Независимо от вида и нивото на наличните данни при появата на ваксини, Калабрезе призова лекарите да бъдат лекари. „ Ако COVID-19 ни е научил на едно нещо , това е жестокият урок, че от самото начало трябва да вземаме медицински решения въз основа на несъвършени данни“, казва той, визирайки продължаваща експериментална употреба на антивирусни средства и инхибитори на интерлевкин-6 със смесени резултати.
"Въпросът е в това да бъдеш добър лекар", каза Калабрезе. Той подчерта, че ревматолозите трябва да споделят „ и наука и съпричастност“.
Обяснението на потенциалните рискове ясно и честно е от решаващо значение. В допълнение, пациента също може да помогне при вземането на клинични решения. Например, някои пациенти могат да се чувстват млади или достатъчно силни, за да издържат на COVID инфекция, други могат да бъдат не до там уверени . Пациентите, които се колебаят за ваксината трябва да споделят притесненията си  или просто да  изчакат, докато се появят повече данни, преди да се помисли отново за това. "В нашите малки. Лични светове. ще вземем тези решения сами", каза той. 
Основният въпрос е в това е дали ваксината може да предизвика влошаване или обостряне на основно автоимунно състояние, според Калабрезе, базираните на протеини ваксини не са носили такъв риск до сега, но смята, че „това е нещо, което трябва да следим“.
В заключение Калабрезе призова ревматологичната общност да отговори на възникналите предизвикателства. „Ние като професионалисти, като ревматолози в САЩ и по света, трябва да подобрим действията си в областта на здравето и администрирането на ваксините “, каза той. „Ще бъде трудно. Но нека изпълним нашата част. "

Източник: Healio.com

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Трябва ли да бъдат отворени ресторантите и заведенията на 1-ви март?

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up