Събота, Май 15, 2021
Последвайте ни
Станахме първи в света по смъртност от Ковид. Може ли да го променим?

Четиринадесетдневната смъртност на диагностицирани с коронавирус в България е най-високата в света. Страната ни изпреварва по този показател с почти 12% Словения, която е на второ място в антикласацията.
Причината за тази печална статистика, не е във вируса. Няма данни в България да се разпространява мутирал щам, който да причинява по-висока смъртност, отколкото в други страни.

По брой на заразените, страната ни е на нива, средни за Европейския съюз, а смъртност е по-висока, отколкото би трябвало да е при този брой на заразените. Следователно причината за високата смъртност трябва да се търси в своевременното лечение.
Удължаването на локдауна, дори да намали броя на заразените, няма да даде съществено отражение на смъртността. Ако искаме да намалим смъртността трябва да се интервенира в здравната система.
Какво може да се направи?
1. Подобряване на диагностиката.
Проблемът с PCR тестовете приемаме, че вече е решен и това е важна крачка напред. Всеки човек със симптоми вече може да се тества безплатно и своевременно да се диагностицира, ако е има Ковид-19. Това е началото и не е много далече от края на своевременната даигностика на Ковид. От ключово значение за протичането на болестта е дали се развива пневмония или не. Това се установява най-добре с Компютърна томография. По подобие на тестовете, всеки пациент с положителен PCR би трябвало да получи възможност за безплатен скенер на бял дроб без лимит на направленията. Експертите лесно могат да определят както необходимите симптоми, така и в кой момент е най-удачно да се направи. Ранната диагностика на пневмонията, значително увеличава шансовете за лечение. Няколко допълнителни лабораторни показателя дават достатъчна яснота за развитието на болестта и те също би трябвало да могат да се получат безплатно и без лимит.
2. Подобряване на лечението.
Част от случаите, които протичат по-леко могат да се лекуват амбулаторно. Експертите могат да определят списък с лекарства, които се използват най-често и са най-ефективни в такива неусложнени случаи. НЗОК би могла да ги покрие на 100% всеки път, когато лекарства от този списък са предписани от личния лекар на болен с положителен PCR.
Между 1/3 и 1/5 от болните ще се нуждаят от болнично лечение. Цената на Клиничната пътека понастоящем е 1200 лева. При среден престой от две седмици и необходимостта от множество медикаменти и грижи, тя е крайно недостатъчна. Би трябвало да се удвои най-малко или дори да се утрои. Освен от медикаменти и грижи, тези болни се нуждаят от добра храна богата на белтъци. Обичайната храна предоставяна от болниците на цена 3-4 лева за храноден не е достатъчна. Общините биха могли да помогнат, ако искат. Със средства на общинския бюджет би могло да се осигури кетъринг за болните, като така ще подпомогнат страдащите от локдауна ресторанти и заведения за обществено хранене.
3. Привличане на медицинския персонал.
Болните с Ковид-19, не са толкова много, че да не могат да бъдат обслужени, но твърде малка част от медицинския персонал е ангажиран с лечението им.
Не можем да накараме насила никой да работи, но бихме могли да премахнем всички пречки и да дадем подходящите стимули.
НЗОК трябва да създаде условията за заплащане на всеки ангажиран с лечението, като позволи временна и почасова работа с болни с Ковид при запазване на основните договорни отношения, независимо дали са в болничната или извънболничната медицинска помощ. Условието за заплащане - основен трудов договор на 8 часа трябва да се отмени, а лечебните заведения да могат адхок да увеличат броя на леглата, необходими за лечение на болни с Ковид.
Мярката 1000 лева за работа на първа линия трябва не просто да се да се запази, но да се разшири и сред личните лекари и ангажирания с диагностика и лечение персонал на МЦ и ДКЦ. Може включително да се степенува, като се обвърже с броя на лекуваните болни. Ако сумите не са достатъчни за привличането на повече лекари, сестри, лаборанти и санитари трябва да се увеличат.

Най-важното е интервенцията да се мониторира. Данните трябва да се анализират непрекъснато и параметрите да се коригират, докато се постигне желаният резултат. Смъртността ще започне да намалява и ще достигне средните за ЕС нива.
Не е сложно. Всичко това е напълно изпълнимо. Парите са налице – има и в бюджета на НЗОК, където може включително да се намали субсидията за сметка на целевото подпомагане на лечението на Ковид. Очаква се и огромна сума от ЕС. Важното е, че това не са пари хвърлени на вятъра, а най-добре инвестираните суми в този момент.
Не може и да се отлага. Вече сме закъснели, щом сме допуснали да сме първи по смъртност. Налага се да се действа незабавно!
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Защо Б.Борисов разпусна НОЩ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up