Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Първият дъх на бебето предизвиква животоспасяващи промени в мозъка, показва научно изследване

Малко са моментите в живота, толкова ценни, толкова критични и толкова празнувани, като първия дъх на бебето.
Ново изследване от Медицинския факултет към Университета във Вирджиния хвърля светлина върху промените в дихателната система, които се случват именно при този първи дъх.

Смята се, че това може да даде важна информация за синдрома на внезапната детска смърт или SIDS.
Екип от изследователи, са открили сигнална система в мозъчния ствол, която се активира след раждането, за да подпомогне ранното дишане . Първият дъх, който всеки родител цени, изглежда задейства тази система.
„Раждането е травматично за новороденото, тъй като бебето трябва самостоятелно да поеме контрола върху различни важни телесни функции, включително дишането“, каза д-р Bayliss, председател на катедрата по фармакология на UVA. „Смятаме, че активирането на тази сигнална система осигурява допълнителен фактор за безопасност за този критичен период.“
Регулиране на дишането на бебето
Новите открития помагат на изследователите да разберат как дишането преминава от крехко, податливо на мозъчно увреждащи и потенциално смъртоносни паузи, в началото на развитието, към стабилна и здрава физиологична система, която безупречно снабдява тялото с кислород до края на живота ни. Преди да се роди бебе, дишането не се изисква и дихателните движения се извършват само периодично, така че преходът при раждането може да бъде силно уязвим момент.
Bayliss и колегите му от UVA, работещи с изследователи от Университета на Алберта и Харвардския университет, установяват, че специфичен ген се включва веднага при раждането в клъстер неврони, които регулират селективно дишането при мишки. Този ген произвежда пептиден невротрансмитер - верига от аминокиселини, която предава информация между невроните. Този предавател, наречен PACAP, започва да се освобождава от тези неврони точно когато бебето се появи на бял свят.


Учените установяват, че потискането на пептида при мишки причинява проблеми с дишането и увеличава честотата на апнеите, които са потенциално опасни паузи в дишането. Тези апнеи допълнително се увеличават с промяна в температурата на околната среда. Наблюдения предполагат, че проблемите с невропептидната система могат да допринесат за SIDS.
Разбиране на внезапната детска смърт

SIDS е внезапната необяснима смърт на дете на възраст под една година. Това е водещата причина за детската смъртност в западните страни. SIDS се дължи на комбинация от генетични и екологични фактори, включително температура. Новото изследване на UVA предполага, че проблемите с невропептидната система могат да увеличат податливостта на бебетата към SIDS и други проблеми с дишането.
PACAP е първата сигнална молекула, за която е показано, че е масивно и специално включена при раждането от дихателната мрежа и е свързана генетично със SIDS при бебета. Причините за внезапната детска смърт вероятно са сложни и може да има други важни фактори за откриване, отбелязват изследователите.
"Тези открития пораждат интересната възможност, че могат да възникнат допълнителни промени, свързани с раждането, в системите за контрол на дишането и други критични функции", каза Bayliss. „Чудим се дали това може да е общ принцип на проектиране, при който жизнени системите се активират в този ключов преходен период и дали разбирането им може да ни помогне по-добре да лекуваме разстройствата на новороденото.“
Изследователите са публикували своите открития в престижното научно списание Nature .

Източник Medicalexpres

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up