Неделя, Април 11, 2021
Последвайте ни
БЛС: НЗОК се подиграва с българските медици

Български лекарски съюз излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов. В него медиците обвиняват ръководството на Националната задравноосигурителна каса, че целенасочено се опитва да забави влизането в сила на мерките, обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет заради бюрокрация и административни спънки.

 

От БЛС се оплакват, че на последната среща с НЗОК са получавали чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”. От Лекарския съюз определят това като "подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха".

От БЛС настояват за спешна среща с премиера, за да се гарантира сигурността на медиците. В противен случай отказват да участват в преговорния процес с НЗОК.

Ето и целия текст на писмото:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОТВОРЕНО ПИСМО ОТ УС НА БЛС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Вече близо десет месеца българските медици са на фронта, не жалят сили и проявяват стоицизъм, себеотрицание и жертвоготовност в борбата с епидемията. Много наши колеги в момента се борят за живота си, а над 50 медици загинаха.

Български лекарски съюз следи внимателно мерките, които се предприемат от страна на държавата за справяне с трудната ситуация, пред която е изправена страната ни и смятаме, че в по-голямата си част са адекватни и навременни. Запознати сме с бюджета на НЗОК и този на държавата за следващата година и предвидените буфери за борбата с епидемията от Ковид-19. Български лекарски съюз ясно осъзнава своята роля като организация, която трябва да подпомогне процеса за навременно и правилно въвеждане на предприетите мерки и своевременното им достигане до нашите колеги.

За съжаление обаче, за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на Националната задравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.

От обявяването на решението за разкриване на Ковид легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината - отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.

Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината - отново забавяне от страна на НЗОК.

Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопркатикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.

По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори “пари няма", "това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Предвид гореизложеното, настояваме за среща с Вас в спешен порядък, за да споделим нашите притеснения и тревоги. Ние сме длъжни да гарантираме сигурност и предвидимост за нашите колеги. От първостепенно значение е да влезем в новата година убедени, че усилията на българските медици са оценени и подкрепени и че е направено всичко необходимо те да се чувстват спокойни, за да продължат да водят неравната битка с коварната болест.

В противен случай ще откажем да участваме в преговорния процес с НЗОК и няма да подпишем Анекса към НРД 2020-2022г., защото не намираме смисъл да водим разговори и да носим отговорност заедно със страна, от която "нищо не зависи".

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БЛС

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Одобрявате ли разхлабването на мерките?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  futurehealth · преди 4 месеца
  банка за стволови клетки https://www.future-health.bg/
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ьоаяъю · преди 4 месеца
  Сетихте се да ревете на Борисов, оставка и това е, що се ослушвате още..излизайте на улицата
 • Публикуването на коментара е спряно.
  expert-o · преди 4 месеца
  Момчета нахално е да търсите виновен най-вече извън себе си. Адресатътъ на писмото ви е основния виновник за ситуацията. Та нали той държи целия Надзорен съвет в ръцетет си и лично решава кой да е управител, кой министър. Обаче не ви стиска да му поискате сметка нали? Подлизурковци сте УС на БЛС. Невероятна измет се събрахте този път!
Кажете нещо тук...
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up