Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Как се роди Хелпкарма и защо

Историята на вече бившият Фонд за лечение на деца в чужбина е дълга и пъстра, на моменти дори мътна. Безброй директори го оглавяваха, напускаха и бяха уволнявани. През 2016 дори ГДБОП влезе там, за да задържи директора за „углавното престъпление“ , че е изпращал деца да се лекуват в чужбина, въпреки че това е можело да става в България, както и че е подписвал формуляра S2, за който по-късно има и още обвинения. Делото така и не тръгва, а производството е прекратено.


През 2017г. започва да се говори за закриване на фонда и вливането му в НЗОК, защото вече е „ненужен“. 
„В момента има едно дублиране на функциите на Фонда, защото неговата мисия вече е изчерпана, защото ние вече сме в Европейския съюз", коментира тогава д-р Пенкова, подуправител на НЗОК.
През април 2019г. ЦФЛДЧ е закрит, а функциите му поема НЗОК, а пациентите бяха уверени, че разлика няма да има, а дори се надяваме на повече качество.
Да, ама не.
Фондът с всичките му недостатъци и постоянно съпътстващи го скандали правеше неща, които НЗОК не прави. Например плащаше далеч повече за лечение на деца извън ЕС, ЕИКП и Швейцария, за което срещаше сериозна съпротива от здравното министерство.
Пример за това от миналото е 3--годишния Байрям, който имаше нужда от спешна бъбречна трансплантация, одобрен е от фонда за лечение в чужбина, но експерти от здравното ведомство спират лечението, защото според тях то може да се извърши и тук. По-късно имаше подобен случай и с бебе на 2 месеца, което се нуждаеше от чернодробна трансплантация и министерството взе безпрецедентно решение на спре лечението в чужбина, защо, според тях, може да се трансплантира и в България
Това е основният проблем при отпускането на средства за лечение в чужбина и до днес. Задава се въпросът може ли лечението да бъде извършено на родна земя и в повечето случаи може, никой обаче не задава следващия въпрос – Има ли разлика в лечението или колко ще се забави. Защото теоритично, например, в България се извършват почти всякакви трансплантации, но на практика не се правят почти никакви.
Освен това, към днешна дата НЗОК плаща лечение на деца извън ЕС, само ако то не може да бъде извършено никъде в съюза и така на практика от списъка отпадат Турция, Израел, САЩ, Русия и др.
Този проблем трябваше да се реши миналата година, министър Ананиев обаче излъга всички очакващи това решение. Обещано беше да бъде променен текста на Наредба 2 от март 2019г., която урежда този вид дейност, като текстът, лечение в ЕС, ЕИКП и Швейцария да бъде заменен с „лечение в чужбина“. И беше – навсякъде, формуляри, изисквания и други, освен на най-важното уточнение – за какво плаща НЗОК, там текста си остана стария – за лечение в ЕС.
Текстът съдържа и други абсурди, например НЗОК заплаща 6 дни болничен престой след трансплантация, при необходими 90-100.

"(2) Заплащат се разходите за трансплантацията от момента на хоспитализиране на пациента до неговата дехоспитализация за период не повече от шестдесет дни." чл, 5, ал.4 т2 от наредбата. 
И нещо важно, Фондът за лечение на деца в чужбина организираше дарителски кампании за децата, функция, която НЗОК прие фиктивно.

Хелпкарма е създадена през 2017г., когато вече се говори за закриване на Фонда. Усет, предприемчивост, повече корист или повече безкористност не е нито основният проблем, нито основния въпрос.
Факт е, че към платформата за набиране на дарения се насочиха всички, на които държавата отне всяка друга възможност. През ноември миналата година ги попитахме колко средства са събрани от началото на 2019 до ноември 2019г. Отговорът беше близо 7млн.лв.
Фондът за лечение на деца в чужбина, за сравнение, през 2016г, е платил 5 300 695.68 за лечение на 326 деца извън България.
НЗОК, обаче за 2019г. е 153 заповеди за лечение в чужбина на деца, а за първите 6 месеца на 2020 малко повече от 500 хил. лв, за лечение на едва 31 деца.
Скандалът около Хелпкарма удари собствениците, извади на показ нередности, но най-вече покоси дарителството и болните деца на България.
Не закъсняха и предложенията за нова платформа – макар и цинично-комични. От ДПС предложиха държавата да създаде платформа и да инвестира 1млн.лв, за да не остават съмнения около даренията.
Така след като държавата със своите действия и бездействия на практика създаде Хелпкарма, като първо „превзе“ лечението в чужбина, а след това не успя да го уреди така че всички децата да има къде да се лекуват, сега обеща да мисли за подходяща юридечска форма на евентуалното създаване на света държавна дарителска платформа, където да се събират средства, от които именно тя се е отказала.
За финал- от репортажите на БТВ стана ясно, че от 2017 до сега на платформата са събрани над 21 млн. лв. или средно по 7 млн. на година.
И очевидно е без значение колко милиарда или стотици милиона се отделят всяка година за здравеопазване, на България не са и достигали 7 да плати за лечението на децата си.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Insider · преди 6 месеца
  В момента сайта на НЗОК, в който стават отчетите на всички лечебни заведения пак не работи.
  За отчитането на ЛЗ за доболнична помощ срока е дни.
  Откакто Информационно обслужване пое сайта на НЗОК всеки месец има проблеми и ЛЗ за доболнична помощ не могат да се отчитат нормално.
  Това е безобразие!
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up