Понеделник, Септември 27, 2021
Последвайте ни
Петър Велков: В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно

В момента смъртните случаи от COVID са над 200 дневно, защото има много неригистрирани случаи. Това заяви пред bTV математикът Петър Велков. Следващата седмица смъртността ще скочи с 50-70 процента, прогнозира той и потвърди, че сме на първо място в света по смъртност от вируса на 1 милион население. Велков цитира и и статистиката на НСИ, според която 1800 души повече са починали през изминалите две седмици в сравнение с последните пет години.

Според него в следващите дни ще се увеличи броят на хоспитализираните в тежко състояние.

По думите му една от основните причини да се взимат твърди мерки навсякъде в държавите е невъзможността на здравните системи да поемат нарастването на случаите, което води до смъртност от всякакви заболявания. „Във всички страни, в които се прилагат строги мерки, между 14 и 28 дни има рязък спад на новите случаи. От там задължително спада хоспитализацията и със закъснение спадат и смъртните случаи“, обясни математикът.

Велков коментира и ситуацията в Швеция, като отбеляза, че митът, че там няма мерки, е рухнал. Той подчерта, че там мерките все повече се затягат, но и самите хора ги спазват.

Велков беше категоричен, че е нужно предложените мерки у нас да бъдат приети и ги определи като минимални. Ефект според него ще се види след 14-28 дни. Локдаун за кратък период, но със строги мерки, ще помогне на икономиката, смята той.

По-важно обаче е как се прилагат мерките, заяви математикът. Поне 50% от смъртните случаи можеше са де избегнат, ако не бяха разхлабени мерките през лятото, посочи още той.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    тттт · преди 10 месеца
    Лайнар на хранилка при Сорос! Петър Велков това мекере е героя дето е от Апостола в Премеждие! иди ме предай на турците!
  • Публикуването на коментара е спряно.
    гост · преди 10 месеца
    За статистиката е така. Но за епдемията и мерките малко се надценявате. Обущарю, не по-високо от обувките.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up