Неделя, Декември 05, 2021
Follow Us
БАПЗГ: Време е да се опомним, време е да се обединим!

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи напълно подкрепя по-строгите мерки за овладяване на лавинообразно растящата заболеваемост от COVID-19, които предлага министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Това се казва в становище на съсловната организация, изпратено до здравните власти, премиера и президента.

 

Коварната болест продължава да настъпва в целия свят и България не прави изключение. Само за една седмица заболеваемостта у нас се е увеличила със 102%! Средната 14-дневна заболеваемост у нас достигна рекордните 666,5 заболели на 100 000 души население, при средна заболеваемост 250 души на 100 000 души население в европейските страни. В три области в нашата страна броят на заболелите достигна 1000 на 100 000 души население. Причините са ясни – вирусът се предава лесно, но мнозина отказаха да спазват препоръчаните противоепидемични мерки – правилно носене на предпазни маски, спазване на дистанция, ограничаване на контактите, отбелязват от БАПЗГ.

Многократно се увеличи броя на нуждаещите се от болнично лечение, а дефицитът на медицински специалисти продължава да нараства застрашително. От началото на пандемията у нас се разболяха 4944 медицински специалисти, активните случаи към момента са 2000. Расте и броят на медицинските специалисти, които заплатиха с живота си в битката да спасят живота на своите пациенти. Всички медици - лекари, медицински сестри, фелдшери, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, работят до изнемога. Мнозина от тях не се прибират с дни у дома, защото няма кой да ги смени и не могат да оставят своите пациенти на произвола на съдбата, посочват от там.

Припомняме цифрите, за да убедим и най-невярващите, че коварният вирус е сред нас и опасността е реална. А зад всяко число стои човешка съдба, стои притеснението и мъката на семействата на заболелите и починалите, казват от съсловната организация.

За пореден път призоваваме – помогнете ни, за да можем и ние да ви помогнем!

Време е да се опомним, време е да се обединим! Нека заедно и осъзнато преминем през необходимите ограничения в името на живота, който трябва да продължи, призовават от БАПЗГ.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up