Събота, Септември 25, 2021
Последвайте ни
Тихомир Безлов: Всички оценки са, че броят на заразените е много повече от регистрираните

За съжаление, не знаем дали сме достигнали пика на зараза у нас. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. По думите му, има два много сериозни проблема - броят на PCR тестовете започна да пада, в сравнение с предишните седмици.

Същевременно, позитивните тестове, се качват и стигат 40% спрямо направените PCR тестове.Другият проблем е, че много рязко нараства броят на антигенните тестове, които хората сами си плащат и които се правят в болници и различни РЗИ-та, но не влизат в общата статистика.

Така че, ние продължаваме да не знаем дали сме достигнали пика.

За мен е изключително тревожна ситуацията с броя на хората в болниците, обясни Безлов. По думите му, освен в София, ситуацията е много тежка в Шумен и Габрово.

В последната седмица имаше области със спад, но и такива с рязко увеличение на броя. Всички оценки са, че броят на болните е много повече, въпросът е колко, подчерта Безлов.

Пролетта правихме извадкови изследвания за процента на заразените спрямо диагностицираните и съотношението беше 7-8-10 пъти повече заразени, отколкото диагностицирани, обясни експертът.

Имам своите съмнения, че броят на смъртните случаи започва да се подценява при отчитането.

Има много такива индикатори. От септември насам има много стръмен ръст на смъртността. Тази седмица, която мина, бяха 459, което са 66 случая на ден и те продължават да растат с всяка седмица, защото знаем, че смъртността при COVID-19 закъснява спрямо броя на нови заразени, обясни Безлов.

Системата в един момент сама ще се счупи, дори и ако не въвеждаме локдаун. Въпросът е, ако решим да го въведем, да не е твърде късно, смята още експертът.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up