Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Ново проучване подсказва защо някои пациенти умират от Ковид

Д-р Megan Ranney е научила много за COVID-19, откакто е започнала да лекува пациенти с болестта в спешното отделение през февруари, но има един въпрос, на който тя все още не може да отговори: Какво прави заболяването при някои пациенти толкова по-тежко от други? Напредването на възрастта и хроничните заболявания обясняват само част от феномена, казва Ranney, която е виждала пациенти със сходни възраст и здравословно състояние, да имат коренно различно протичане на болестта.

 

„Защо един 40-годишен боледува тежко, а друг дори не се нуждае от прием в болница?“ - попита Ranney, доцент по спешна медицина в Brown University.

Нови изследвания показват, че някои хора - особено мъжете - се поддават на болестта, защото имунната им система е засегната от „приятелски огън“. Изследователите се надяват откритието да им помогне да разработят целенасочени терапии за тези пациенти.

В международно проучване, публикувано в Science, 10% от близо 1000 пациенти с COVID, които са развили животозастрашаваща пневмония, имат антитела, които деактивират ключови протеини на имунната система, наречени интерферони. Тези антитела са известни като автоантитела, тъй като атакуват собственото тяло, изобщо не са открити при 663 души с леки или асимптоматични COVID инфекции. При здравите хора такива автоантитела са били открити само в четири от 1227 души. Изследването, публикувано на 23 октомври, е ръководено от COVID Human Genetic Effort, което включва 200 изследователски центъра в 40 държави.

„Това е едно от най-важните неща, които научихме за имунната система от началото на пандемията“, каза д-р Eric Topol, изпълнителен вицепрезидент по научните изследвания в Scripps Research в Сан Диего, който не участва в новата проучване. „Това е фундаментално откритие.“

Във второ научно проучване от същия екип, авторите установяват, че допълнителни 3,5% от критично болните пациенти са имали мутации в гени, които контролират интерфероните. Като се има предвид, че тялото има 500 до 600 от тези гени, възможно е изследователите да открият повече мутации, каза Qian Zhang, водещ автор на второто проучване.

Интерфероните служат като първа линия на защита на организма срещу инфекция, подавайки аларма и активирайки армия от гени, отговорни за борбата с вируси, каза вирусологът Angela Rasmussen, асоцииран изследовател в Центъра за инфекции и имунитет в Колумбийския университет.

Интерфероните са като пожарна аларма и система за разпространение - всичко в едно“, казва Rasmussen, която не участва в новите проучвания. Лабораторни изследвания показват, че интерфероните се потискат при някои хора с COVID-19, може би от самия вирус.
Интерфероните са особено важни за защитата на организма от нови вируси, като коронавируса, с който тялото никога не се е сблъсквало, казва Zhang, изследовател в лабораторията за човешка генетика на инфекциозните болести на Университета Рокфелер.

Когато сте заразени с новия коронавирус, „в тялото ви трябва да звъни аларма навсякъде“, каза Zhang. „Ако няма аларма, вирусите могат да се разпространят в цялото тялото в голям брой.“
Показателно е, че пациентите не са произвели автоантитела в отговор на вируса. Вместо това те изглежда са ги имали още преди да започне пандемията, казва Paul Bastard, ръководител на изследването за антитела и също изследовател в университета Рокфелер.

По причини, които ние не разбираме, автоантителата никога не са създавали проблеми, докато пациентите не са заразени с COVID-19, каза Bastard. По някакъв начин новият коронавирус или предизвиканият от него имунен отговор изглежда ги е задействал.

„Преди COVID, състоянието им е било тихо и повечето от тези хора не се боледували“, казва Bastard, който допълва, че сега проучват дали автоантителата срещу интерфероните увеличават риска от тежко протичане и от други вируси, като този на грипа. Сред пациентите в неговото проучване „някои от тях са имали грип в миналото и ние търсим дали автоантителата са имали ефект върху грипа.“

Учените отдавна знаят, че вирусите и имунната система се съревновават в нещо, като надпревара във въоръжаването, като вирусите развиват начини да избегнат имунната система и дори да потиснат нейната реакция, каза Sabra Klein, професор по молекулярна микробиология и имунология в Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Антителата обикновено са героите на имунната система, защитавайки тялото срещу вируси и други заплахи. Понякога, при феномена, известен като автоимунно заболяване, имунната система изглежда объркана и създава автоантитела. Това се случва при заболявания като ревматоиден артрит, когато антителата атакуват ставите и като диабет тип 1, при който имунната система атакува клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.

Въпреки че лекарите не знаят точните причини за автоимунно заболяване, те са забелязали, че състоянията често се появяват след вирусна инфекция. Автоимунните заболявания се срещат все по-често с възрастта на хората.

При последното неочаквано откритие, 94% от пациентите с такива автоантитела са мъже. Около 12,5% от мъжете с животозастрашаваща пневмония COVID са имали автоантитела срещу интерферон, в сравнение с 2,6% от жените.
Това беше изненадващо, като се има предвид, че автоимунното заболяване е много по-често при жените, казва Klein.
„Изследвам половите различия при вирусни инфекции от 22 години и не мисля, че някой, който изследва автоантитела е смятал, че това би било рисков фактор за COVID-19“, допълва Klein. Изследването може да помогне да се обясни защо мъжете са по-склонни от жените да се разболеят критично от COVID-19 и да умрат, добавя тя. „Виждаме тридесет годишни мъже, които умират, а не само осемдесет годишни“.

Akiko Iwasaki, професор по имунобиология в Медицинското училище в Йейл, отбелязва, че няколко гена, участващи в отговора на имунната система на вирусите, са в „Х“ хромозомата.
Жените имат две копия на тази хромозома и поради това по две копия на всеки ген. Това дава на жените резервно копие, в случай че един от гените се повреди и стане дефектен, каза Iwasaki.
Мъжете обаче имат само едно копие на Х хромозомата. Така че, ако има дефектен ген на Х хромозомата, те нямат друго копие, което да коригира проблем.

Bastard отбеляза, че една жена в проучването, която е развила автоантитела, има рядко генетично състояние, при което има само една Х хромозома.
Учените се мъчат да обяснят защо мъжете имат по-висок риск от хоспитализация и смърт от COVID-19. Когато болестта се появи за първи път в Китай, експертите предположиха, че мъжете страдат повече от вируса, тъй като е много по-вероятно да пушат от жените.
Изследователите бързо забелязват, че мъжете в Испания също са по-склонни да умрат от COVID-19, въпреки че мъжете и жените там пушат с приблизително еднаква честота, казва Klein.

Експертите предполагат, че мъжете могат да бъдат изложени на по-висок риск, тъй като са по-малко склонни да носят маски публично, отколкото жените и е по-вероятно да не потърсят веднага медицинска помощ, каза Klein.
Поведенческите различия между мъжете и жените дават само част от отговора. Учените казват, че е възможно хормонът естроген да защитава по някакъв начин жените, докато тестостеронът да излага мъжете на по-голям риск. Интересното е, че последните проучвания са установили, че затлъстяването представлява много по-голям риск за мъжете с COVID-19, отколкото за жените, каза Klein.

Все пак и жените страдат от COVID-19.
Проучванията показват, че жените са четири пъти по-склонни да получат дългосрочни симптоми на COVID, продължаващи седмици или месеци, като умора, слабост и вид психическо объркване, известно като „мозъчна мъгла“, отбеляза Klein.
Като жени „може би го преживяваме и е по-малко вероятно да умрем, но тогава имаме всички тези дългосрочни усложнения“, казва тя.
След като прочете проучванията, Klein казва, че би искала да научи дали пациентите, които се разболяват тежко от други вируси, като грип, също съдържат гени или антитела, които деактивират интерферона.
„Няма доказателства за това при грипа, казва Klein, но ние не сме и търсили. Чрез COVID-19 може би сме разкрили съвсем нов механизъм на увреждане, който бихме могли да открием, че присъства в редица заболявания. "

Със сигурност учените казват, че новото проучване решава само част от загадката защо резултатите от пациентите могат да варират толкова силно.
Изследователите казват, че е възможно някои пациенти да бъдат защитени от миналото излагане на други коронавируси. Пациентите, които се разболяват тежко, също може да са вдишали по-високи дози от вируса, например при многократно излагане на заразени колеги.
Лекарите търсят също връзки между резултатите от заболяването и кръвната група, но проучванията дават противоречиви резултати.

Скринингът на пациентите за автоантитела срещу интерферони може да помогне да се предвиди кои пациенти са по-склонни да се разболеят тежко, каза Bastard, който работи и в Necker Hospital в Париж. „Тестването отнема около два дни и болниците в Париж вече могат да изследват пациенти при поискване от лекар“, казва той.
Въпреки че само 10% от пациентите с животозастрашаващ COVID-19 имат автоантитела, „мисля, че трябва да направим теста на всички, които са приети“, каза Bastard. В противен случай „не бихме разбрали кой е изложен на риск от тежка форма на заболяването.“

Bastard се надява откритията му да доведат до нови терапии, които да спасяват животи. Той отбелязва, че тялото произвежда много видове интерферони. Предоставянето на тези пациенти на различен тип интерферон - такъв, който не е деактивиран от техните гени или автоантитела - може да им помогне да се преборят с вируса.

Пилотно проучване на 98 пациенти, публикувано в четвъртък в списанието Lancet Respiratory Medicine, открива ползи от инхалационната форма на интерферон. Във финансираното от индустрията британско проучване хоспитализираните пациенти с COVID, произволно назначени да получават интерферон бета-1а, са повече от два пъти по-склонни от останалите да се възстановят достатъчно, за да възобновят редовните си дейности.

Изследователите трябва да потвърдят тези констатации в много по-мащабно проучване, каза д-р Nathan Peiffer-Smadja, изследовател от Imperial College  в Лондон, който не е участвал в изследването, но написал коментар за него. Бъдещите проучвания трябва да изследват кръвта на пациентите за генетични мутации и автоантитела срещу интерферон, за да се види дали те реагират по различен начин от други.

Peiffer-Smadja отбелязва, че инхалираният интерферон може да работи по-добре от инжектираната форма на лекарството, тъй като се доставя директно в белите дробове. Докато инжекционните разтвори на интерферон се използват от години за лечение на други заболявания, инхалационния продукт все още е експериментален и не се предлага в търговската мрежа.

Лекарите засега трябва да бъдат предпазливи по отношение на интерферона, тъй като проучване, ръководено от Световната здравна организация, не е установило полза от инжектираната форма на лекарството при пациенти с COVID, каза Peiffer-Smadja. Всъщност се наблюдава тенденция към по-високи нива на смъртност при пациенти, на които е даван интерферон, въпреки че тази находка може да е случайна. Даването на интерферон по-късно в хода на заболяването може да насърчи разрушителна имунна свръхреакция, наречена цитокинова буря, при която имунната система причинява повече вреда от вируса.

По целия свят учените са стартирали повече от 100 клинични изпитвания на интерферони, според клиничната база данни на изследователски проучвания от National Institutes of Health.

Докато не приключат по-големи проучвания, лекарите казват, че констатациите на Bastard едва ли ще променят начина на лечение на COVID-19.
Д-р Lewis Kaplan, президент на Society of Critical Care Medicine, казва, че лекува пациентите, според техните симптоми, а не според рисковите фактори.
„Ако сте по-леко болни, ще получите по-малко грижи“, казва Kaplan Тежко болните получават повече грижи. Ако един пациент с COVID има хипертония, диабет и затлъстяване, ние не казваме: „Те имат рискови фактори, нека ги поставим в реанимацията. “
Източник WebMD News from Kaiser Health News

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up