Вторник, Август 03, 2021
Последвайте ни
Д-р В. Яначкова: Симптомите на диабет се неглижират твърде дълго

Д-р Веселина Яначкова е специалист ендокринолог. Завършва "Медицина" през 2006 г. в Медицински университет-София, а през 2013 г. придобива и специалност по "Ендокринология". Преминала е обучение за ехография, еластография и тънкоиглена аспирационна биопсия на щитовидна жлеза, курсове по сексуална медицина и остеодензитометрия, както и за работа с инсулинови помпи. От 2013 г. д-р Яначкова е част от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Занимава се активно и с научна работа и ежегодно участва като гост-лектор в редица национални и международни конгреси. Всекидневно тя помага на много жени, които имат хормонални проблеми да сбъднат мечтата си за бебе. С нея разговаряме по повод Световния ден за борба с диабета.

 Д-р Яначкова,
Захарния диабет (Тип 1) е автоимунно заболяване, което засяга деца и млади хора. Причините за появата му не са съвсем изяснени, но все пак можем ли да кажем каква роля играят начинът на живот и храненето в детска възраст?
Захарният диабет тип 1 е заболяване, което се характеризира със селективна функционална загуба на т.нар. В клетки на ендокринния панкреас. Това се дължи на автоимунен процес, зависещ от съчетанието на генетични фактори и фактори на околната среда (преди всичко вируси). Начинът на живот, свързан със стресови ситуации може да бъде обвързан с изявата на автоимунно заболяване. Що се отнася до храненето, то е важно при децата по-скоро, за да се избегне затлъстяването и възникването впоследствие на инсулинова резистентност, които от своя страна да доведат до изявата на захарен диабет тип 2. Заболяването се подмладява значително и основно значение при него има начина на живот от ранна детска възраст.

 Възможно ли е само неправилно хранене или неправилен начин на живот да станат причина за поява на диабет тип 1, без да се включват други причини като генетична обремененост, прием на определени медикаменти, други заболявания и тн. ?
Ако говорим само за захарен диабет тип 1, генезата е комплексна. Не може един човек, който обича да яде сладко, непременно да се разболее от захарен диабет тип 1. Автоимунен диабет може да се отключи при съчетанието на генетична предиспозиция, фактори на средата и стрес.

Въпреки че дигитализацията дава много възможности човек да се информира и образова сам, броят на пациентите с диабет се увеличава. Достатъчно информирани ли са родителите, за да избегнат предпоставките за развитие на диабет при децата си и какво се прави в посока повече информираност и разбиране на проблема от обществото?
Да, броят на пациентите със захарен диабет се увеличава, но това не се случва, заради липсата на информация, напротив. Хората не водят здравословен начин на живот. Ако говорим за децата, много малко от тях спортуват активно. Никой не обръща внимание на фамилната предиспозиция, заради което и хората не се обръщат внимание на профилактиката. Много често, млади хора, при които са установени въглехидратни нарушения, отговарят на въпроса „ Има ли диабет в семейството Ви?“ с „ Да, ама от онзи старческия, лекия“. Въобще не се замислят, че след като го има, значи има и предраположеност. Като добавим стреса, различните медикаменти, които се приемат безразборно и ето възниква възможността да се отключи заболяването.

Какви са възможностите за профилактика в България? Достатъчна ли е ПКК в профилактичния преглед, за да се установи евентуален проблем? Колко време след появата му, диабета може да остане незабелязан и какви могат да бъдат последствията от това?
Възможностите за профилактика в България са такива, каквито са в целия свят, но трябва да има желаещи да се профилактират. ПКК не е достатъчна, за да се установи захарен диабет. Затова е необходимо изследване на кръвна захар, урина, в последствие гликиран хемоглобин. Диабетът е коварно заболяване. При т. нар. тип 2 диабет, диагнозата може да бъде поставена много след като вече има възникнали усложнения като диабетна полиневропатия, нефропатия, ретинопатия. И това е така, точно заради липсата на профилактика. Често симптомите биват неглижирани твърде дълго. Автоимунният процес при захарен диабет тип 1 също може да започне години преди изявата на клиничната симптоматика.

Основните симптоми са повишено чувство за глад и жажда, често уриниране, умора, замъглено зрение. Има ли, обаче симптоми, които предупреждават, че е възможна поява на диабет Тип 1? На кои сигнали е добре да се обърне внимание, докато нещата са все още обратими и болестта не се е развила?
Да, това са основните симптоми, които обаче вече говорят за заболяване. Няма предупреждаващ симптом за захарен диабет тип За съжаление не можем да предвидим автоимунното заболяване, а последствията от автоимунния процес все още са необратими.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Ваксинирахте ли се?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up