Събота, Декември 04, 2021
Follow Us
Министерството е поело ангажимент да реши поне част от проблемите на трансплантираните пациенти

Трансплантирани пациенти протестираха днес пред Министерството на здравеопазването. Диспансерът, който е единствен в страната, бе изваден от старите помещения, за да се обособи самостоятелен блок за лечение на коронавирус, а за тях е предвидено да се приобщят към отделението по обща нефрология.


Притесненията им, че това няма да им осигури достатъчно безопасна среда, ( заради медикаментите, които приемат те с особено податливи на инфекции) и че няма да бъдат проследявани от лекарите, които ги следят от години се задълбочиха, след като екипът на д-р Паскалев подаде оставка, мотивите за която не са уточнени.
„Проблемът никога не е бил в самото мястото, нашите искания бяха да не бъдем смесвани с другите пациенти с различни нефрологични заболявания, защото е рисково за нас“ – каза пред „Право здраве“ Христина Николова – адвокат по медицинско право и трансплантиран пациент.


В крайна сметка, клиниката ще продължи да съществува в клиниката по нефрология, а пациентите няма да бъдат отделени.
Протестът предизвика реакция и в здравното министерство. На срещата зам. министъра на здравеопазването Бойко Пенков е поел ангажимент в най-кратки срокове да обсъди проблемите с проф. Паскалев и проф. Богов и да направи всичко възможно на пациентите да бъде осигурена компетентна медицинска помощ.

А между временно проверката на Министъра на здравеопазването, проф. Ангелов, показа, че с клиниката и "новият и дом" всичко наред, не можа да си обясни обаче проблемът със специалистите. 
Срокът за намиране на решение. изтича в понеделник, когато старата клиника трябва да заработи на ново място и ще има нужда от екип, който има опит в проследяването на пациенти след трансплантация.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up