Понеделник, Юни 21, 2021
Последвайте ни
Милка Василева: Kъм момента в страната не достигат 30 000 сестри

Проблемите с недостига на медицински сестри у нас не могат да бъдат решени за един ден, защото са се натрупвали през последните повече от 20 години. Факт е, че към момента в страната не достигат 30 000 сестри и дефицитът става по-остър в условията на COVID епидемия. Това заяви Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, пред Bloomberg TV.

 

„Няма болница в страната, която да няма проблем с медицински сестри и лаборанти. Медицински лаборанти също липсват, те са крайно необходими, при това не само в болниците. Въпреки огромните роконструкции и премествания, въпреки доброволците, които се отзовават, кадри не досгигат“, каза Милка Василева. Тя обаче подчерта, че тези премествания крият огромни рискове.

„Прекомерната умора и работата по на 2-3 места през последните няколко месеца съсипват здравето на медиците и това им пречи да изпълняват задълженията си качествено“, допълни тя.

„Ако бъде увеличен приемът на медицински сестри, това ще даде резултати едва след 15 години. Но проблемът не е в приема – университетите имат капацитет да обучават и подготвят такива кадри. Проблемът е в липсата на мотивация сред младите да учат тези специалности и да останат в България, защото всички работим за подаяния“, категорична бе председателката на на БАПЗГ.

Милка Василева припомни, че от години сестрите настояват за ясен регламент и стартово възнаграждение от 3 минимални работни заплати плюс допълнителни сума за работа в тежки отделения като реанимации, хирургии и т.н.

Не сме неблагодарни за тези 360 лв., които ни се обещават, но не искаме временни решения, каквото в момента ни се обещава заради епидемията, а точен и ясен регламент, подчерта тя.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up