Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Не се паникьосвайте! Следвайте няколко прости правила

Коронавирус с име SARS-CoV-19 има и това не е конспирация. Той не е нито единствения, нито първия такъв вирус, с който се срещаме. Разпространява се подобно на грипа, леталитетът е малко по-голям и най-застрашени са възрастните хора.
Като всяка друга инфекция, която се разпространява по въздушно-капков път и тази не може да бъде спряна. Разпространението ѝ може единствено да бъде забавено. Смята се, че разпространението ще спре, когато между 40 и 60% от населението развие имунитет.

Следователно, ако вече не сте преболедували съществува около 50% шанс да се срещнете с вируса преди епидемията да затихне. Няма точна оценка колко души в България вече са се срещали с вируса до този момент, но може да се направи обосновано предположение, че броят им към средата на ноември е между 600 и 800 хиляди.
Добрата новина е, че при 8 от 10 души заразяването протича без симптоми. Около 20% от всички разболели се ще имат различни симптоми, подобни на грип, а между 1 и 3 % ще се нуждаят от интензивни грижи.
Не може да се каже предварително как ще протече заболяването при вас. Рисковете от усложнения нарастват с възрастта и с наличието на други хронични заболявания и състояния, особено, ако не са лекувани.
Какво би било най-полезното поведение в такава ситуация?

Няма нужда да правите нищо специално.

Хранете се, както го правите обичайно. Няма да навреди, ако добавите в менюто малко повече плодове и зеленчуци, но най-важно си остава приемането на разнообразна храна. Разгара на епидемията не е най-подходящото време за различните диети.
Двигателната активност е полезна винаги, а в сегашната ситуация още повече. Редовните разходки в парка, на планината или дори по улицата могат само да подобрят общото ви състояние.
Ограничете по възможност контактите с много хора. Ако можете да пропуснете сватби, погребения и други битови събирания, направете го. Научете се да пазарувате по-рядко в по-големи количества. Избягвайте градския транспорт при възможност, като пътувате с кола или ходите пеша. Ако не е възможно вижте дали можете поне да избегнете използването на градския транспорт в час пик, когато има най-много хора.
Носете маска, когато сте на закрито или сред много хора в непосредствена близост, мийте си ръцете с вода и сапун, когато се прибирате в къщи.
Не е нужно предварително да вземате никакви лекарства или хранителни добавки. Ако се храните рационално, организмът ви вече си е осигурил необходимите количества витамини и микроелементи. В този случай няма да ви навреди, но и с нищо няма да ви помогне приемането на допълнителни количества от тях.
Не се запасявайте с антибиотици. Антибиотиците не понижават температурата. Те не влияят на коронавируса, както и на останалите вируси. Могат да са ви полезни при бактериална инфекция, но няма антибиотик, който да убива всички бактерии, нито бактерия, която да е чувствителна на всички антибиотици. Приемането на антибиотик е ефективно само след определяне на причинителя на заболяването, което може да стане клинично, а най-добре след антибиограма. Тъй като не можете да бъдете сигурен нито дали ще развиете бактериална инфекция, нито какъв ще е причинителят, то вероятността да се запасите с подходящия за случая антибиотик е минимална, поради което и предварителното закупуване е безсмислено. С безразборното приемане на антибиотици можете само да създадете резистенти щамове на бактериите, които после да убият вас или хората, на които ще ги предадете.
Още по-глупаво е да се запасявате с хепарини, фраксипарини и други антикоагуланти и антиагреганти. Те се прилага само в някои случаи на тежко протичане на Ковид, под лекарско наблюдение и мониториране на показателите на кръвосъсирването. Можете да си причините големи проблеми, в това число и смърт, ако ги вземате на своя глава.
Ако имате симптоми на Ковид – температура, хрема, отпадналост, болки в мускулите, загуба на вкус и обоняние, кашлица и други подобни, не тичайте да си правите PCR тест и не търсете свободни легла в болниците. Независимо дали оплакванията са причинени от коронавирус или от друг вирус, лечението в неусложнените случаи е едно и също. То обикновено се свежда до покой, приемане на повече течности, витамини, обезболяващи и температуропонижаващи лекарства, ако имате много висока температура, лекарства за кашлица и др. Свържете се с личния си лекар за съвет и за издаване евентуално на болничен лист, за да останете у дома през следващите дни. В 80-90% от случаите това ще е напълно достатъчно. Дори и да сте имали коронавирусна инфекция, 3-4 дни след отшумяване на симптомите е малко вероятно да заразите друг.
Наличието на кашлица и дори пневмония не е показание за влизане в болница. Можете успешно да лекувате пневмонията и в къщи, където условията най-вероятно ще са по-добри отколкото в болницата, където освен това има риск да се заразите с друга инфекция от останалите болни. Ако коронавирусната инфекция се насложи и с бактериална, вашият личен лекар ще ви изпише подходящия антибиотик.
За лечение в болница може да мислите при появата на задух, защото може да се нуждаете от допълнително подаване на кислород. Посъветвайте се с личния си лекар, който може да прецени най-добре в кой момент може да имате нужда от това, защото ще вземе предвид и всички останали заболявания, от които страдате.
Накрая, може би най-добрия съвет в сегашната ситуация е да не се паникьосвате. Не се страхувайте, че може да се заразите, защото така или иначе с 50% вероятност това може да се случи, а 99.7% от всички заразени с коронавирус преживяват инфекцията. Не се паникьосвайте, ако получите симптоми на заболяване, защото то, с много голяма вероятност, ще протече леко, по начин, подобен на прекараните в миналото грипни и други вирусни инфекции.
Не се страхувайте дори и да се наложи да влезете в болница, защото шансът ви да оздравеете продължава да е много висок – 93% от хоспитализираните с Ковид пациенти оздравяват.
Паниката, свързана с разпространението на коронавируса, може да бъде по-опасна от самия вирус. Паниката може да има не само психологически и финансови последици за вас, но и да влоши здравословното ви състояние, особено ако занемарите наблюдението и лечението на различните хронични заболявания и състояния, които имате.
Д-р Стойчо Кацаров

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Нина Янкова · преди 11 месеца
  Всички решения за борба с ковид са временни, а дали са правилни предстои да разберем. Трябва да се потърси отговорност на виновните за разпространяване на вируса, на първо място на неадекватният метежник президента, с неговото мутропиведение.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Гост · преди 11 месеца
   О, само това не бе написано, президентът е виновен, тя, вината винаги се търси във всички, само не и нас самите. Носим маските по всевъзможни начини, пием и ядем по ресторанти и кръчми. С една дума "пир по време на чума". А знаете ли че мои приятели в чужбина не могат да повярват, че в България всичко е отворено, а сме на 3-то място по смъртност в Европа, а днес вече се разбра, че сме може би на първо. Дошъл е моментът да бъдем народ и да станем по-добри.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 11 месеца
  Не е добре лекар да съветва хората да не се тестват, но то и без това личните лекари не назначават тестове, а могат да го правят. Пращат ги вкъщи със силно изразени симптоми и с рецепта от 10 вида лекарства. Дават болничен 4-5 дена и с това правят една много лоша услуга. Човекът се връща след 5 дена на работа неоздравял и все още зарАзен. Заразява колеги, стои един-два дена на работа и отново вдига температура. Връща се вкъщи с друг антибиотик. Казва, че нямал коронавирус, Просто бил настинал. Срамно е това да си се заразил. А колко много си вреди и на себе си и на околните, подклаждан от личния си лекар, че не е болен. След това почват усложненията и претоварването на болниците. Работодателят нехае. Вижда, че има болни хора и не ги праща вкъщи. Работата да върви... Ето това е картинката.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 11 месеца
  Не е добре лекар да съветва хората да не се тестват, но то и без това личните лекари не назначават тестове, а могат да го правят. Пращат ги вкъщи със силно изразени симптоми и с рецепта от 10 вида лекарства. Дават болничен 4-5 дена и с това правят една много лоша услуга. Човекът се връща след 5 дена на работа неоздравял и все още зарАзен. Заразява колеги, стои един-два дена на работа и отново вдига температура. Връща се вкъщи с друг антибиотик. Казва, че нямал коронавирус, Просто бил настинал. Срамно е това да си се заразил. А колко много си вреди и на себе си и на околните, подклаждан от лекари, че не е болен. След това почват усложненията и претоварването на болниците. Работодателят нехае. Вижда, че има болни хора и не ги праща вкъщи. Работата да върви... Ето това е картинката.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  аз · преди 11 месеца
  наистина няма нужда от паника.... няма нужда и от много лекарства, те едно оправят, друго развалят... аз лично си правя масаж с домашна ракия, ям джинджифил, ходя пеша, много.... прегръщам се с всеки, който пожелае, не се пазя, дори ръцете не си мия и реално нищо ми няма.... важното е да познаваш тялото си... температурата трепе вирусите.... а ние не оставаме време на тялото само да се справи... а и вече сме научили телата си да не се справят... което е много лошо.... малко повече здрав разум и вяра в собствените ни възможностти.... и гладолечение... то оправя всичко най бързо...
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Нина · преди 11 месеца
  Какво означава да вземем мерки навреме? Вдигнах температура, вече 5 ден, а личният изписва само нурофен и парацетамол. И не добавя нищо друго в лечението, а температурата си стои. Няма кой да ме прегледа....
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Красимира Тошева · преди 10 месеца
   Температурата ще спадне ако си правите и пиете.чай от босикек и пиете на.гладно чаша вода с.една лъжица оцет и компрес на кеаката с оцет и обуеане на морапи Аз преди години цял месец имах температураби с лекарства от лекар не я смъкнах. а най накраябот билкова книга приложих само май от босилек и за един ден ми спадна темпераратурата А четох и за пиене на оцет в.чаша вода.пак спадала. Дано се излекувате
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Ева · преди 11 месеца
   Няма страшно...правилно Ви лекува.Така е с Ковида..ту спада,ту се качва...но ще мине.Успех !!!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ая · преди 11 месеца
  Лъжи, всички болни около мен са зле, много зле, продължава до 14 дена, хиповолечията е ужасна, несмъкваща се т, диария, повръщане, задух и кашлица, това за по възрастни и слаби хора ще ги довърши. Трябват системи в домашни условия или в болници. Само много млади хора, го изкарват леко, всичко що е над 30 години го кара тежко. Отслабват на килограми, губят по 4-5 кг за две седмици, адско потене, световъртеж и главоболие, обоняние. Не лъжете хората, че това е грип, нищо общо, нищо!!!
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Ха · преди 11 месеца
   Време ти е за психиатър или консултация при психолог! Пълни лъжи са твоите твърдения. Познавам поне 2 човека над 30 години, които го карат без споменатите от теб тежки симптоми а само загуба на обоняние и вкус. Да се представяш за изказващ истината от последна инстанция си е диагноза!
   • Публикуването на коментара е спряно.
    ая · преди 11 месеца
    Това е инфекция от ранга на хепатит, 14 дена да губиш течности, да имаш г, да не се храниш, а пък за средните и тежки случаи още по лошо, не е обикновен грип. Изживява се много трудно от по възрастните и болни хора и държавата не направи нищо, за да им помогне.Даже не излезнаха по тв да обяснят как протича, да дадат елементарни указания, само ходене след проблемите...
  • Публикуването на коментара е спряно.
   мс · преди 11 месеца
   Имам позната, чиито родители са го изкарали. И двамата са с придружаващи заболявания. Живи и здрави са!
   Писанията Ви са всяващи паника. Изобщо не е вярно, че е толкова страшен вируса за хора над 30 г. И далеч не всички си губят обонянието и вкуса!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ТД · преди 11 месеца
  Медиите ...по всички телевизии и по цял ден се коментира и всява паника
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Гост · преди 11 месеца
  Кой раздуха че има смъртоносна пандемия от някакъв "нов" бацил и защо? Кой създава изкуствено "нова" болест припокривайки симптомите й с такива на добре известни състояния? Защо се лекуват тези известни състояния по нови свръхинвазивни методи и с недобре тествани, набързо одобрени, но затова пък скъпи, медикаменти?
  Погледнете навън докато отивате на работа или в почивните дни в парковете и по улиците и така за последните седем месеца. Какво видяха и породължават да виждат очите ви и какво чуват ушите ви? Точно така. Нищичко. Абсолютно никаква "пандемия", чума, военно положение, ад, морги, чували, трупове и не знам си какви още страшни приказки за малки деца с участието на Торбалан. Това да ви прилича на някаква "чума", на някакъв масов мор? Абсолютно нищо не отличава тази година от която и да е предна с изключение на масовата психоза. Единственото което е твърде осезаемо обаче е че света беше целенасочено вкаран в психологически и социален експеримент нямаш нищо общо с грижата за здравето и това е само началото. А на въпроса КОЙ, хората които не ходеха напред назад с намордници докато блеят зомбивизора, а потърсиха информация какво точно се случва и кой е инициатора на целия този цирк и медицински фашизъм (или комунизъм ако щете), лесно намериха отговорите, отговори които обаче няма да чуете по "официалните" канали, там върлува единствено страха, специално за бъдещите психясали пациенти на Здравепогазването.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Гост · преди 10 месеца
   Гост Изцяло споделям мнението Ви. Най-лошото е, че не казват какво точто се случва в организма. По-данни от аутопсиите в Италия става ясно, че вирусът предизвиква възпаление на тъканите на кръвоносните съдове в дихателната система и това нещо не се третира с нищо. Съсиреците се образуват вследствие на това възпаление. Има лекари, които препоръчват в първите 48 часа от симптомите да се вземат малки дози нестероидни противовъзпалителни лекарства 200 или 400 мг (пр. ибупрофен или диклофенак или друго подходящо от групата) и антигрипно със съдържание на: paracetamol+clorfenamina+fenilefrina. Това за хора в добро общо здравословно състояние. Антибиотик само при появата на вторичта бактериална инфекция. За хора с придружаващи заболявания има подобни препоръки, но трябва консултация и наблюдение от лекуващ лекар и внимателен подбор на медикаментите.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Рад · преди 11 месеца
  Основният проблем е, че като се влошаваш никой не иска да те прегледа , ако си Ковид положителен . ОПЛ се скриха като мишки, дори и тел. Не си вдигат, и човек не му остава нищо друго след 5-6 дни с темп да започне с антибиотик. ОПЛ в случая според мен не постъпиха правилно.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ИГ · преди 11 месеца
  Много добре го казвате Д-р Кацаров.И всички здравомислещи хора осъзнаваме, че е така,само че , няма как в един момент да не се паникьосваме,тъй като от сутрин до вечер само това слушаме по всички медии.Може би това е техния приоритет да ни го насаждат и да се панираме и да не можем да мислим.Надявам се по бързо да свърши този хаос и този гаден вирус да си отиде.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Светлана Арнаудова · преди 11 месеца
   Изводът е един, поне за мен: не гледам и не слушам от днес официални медии,точно поради причината, която описвате! (headbang)Опитайте се да насочвате вниманието и заниманията си към по-полезни новини и медии от официалните и ще се чувствате дори по-полезна/ен и на себе си!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  МериЛин · преди 11 месеца
  Такива са и тезите на Д-р Мангъров! Повярвах му още от самото начало на пандемията и си живеем така, сякаш си една грипна епидемия.

  • Публикуването на коментара е спряно.
   Гост · преди 11 месеца
   Докога ще има съгласни с лекаря, който само за часове заяви, че повечето от поверените му пациенти "не са за болница" или глобата от неносеното на маска в автобуса "ще си я удържи от таксата за платен преглед"
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Тони Иванова · преди 11 месеца
  Напълно съгласна с Д-р Кацаров !!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  П Иванова · преди 11 месеца
  Медиите савиновни за хаоса.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Ангел · преди 11 месеца
  В горната анкета липсва отговор - хората. Аз мисля, че хората са виновни и то точно този тип хора, които живеят в България. Който е работил с хора, той ще ме разбере....
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Мария · преди 11 месеца
  Чудесно!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Фани БЛАГОЕВА · преди 11 месеца
  ОК! Полезно напомняне! Благодаря за оптимистичното намигване!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Д богданов · преди 11 месеца
  Да го добре разберат че няма тази болест
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Галина Цветкова · преди 11 месеца
  Благодаря за това становище, на практика то съвпада с моето на база на житейския ми опит, но ми беше полезно да си сверя концепциите с опитен лекар. От три дни съм със симптоми, но и през ум не би ми минало да приемам антибиотик. Спазвам другите указания, но малко се колебая дали не е рсзумно на петия ден да си направя тест.
  • Публикуването на коментара е спряно.
   АЛЕКСАНДРОВА · преди 11 месеца
   И КАКВО КАТО ВЗЕМЕТЕ ТЕСТ ..МОЖЕ ДА Е ВЕРЕН ИЛИ НЕВЕРЕН ...АКО Е ВЕРЕН .А МОЖЕ И НЕВЕРЕН ..КАКВО КАТО СЕ УБЕДИТЕ ..ПОСЛЕ СЛЕДВАТ ОЩЕ НЕВЕРНИ ТЕСТОВЕ И ВСИЧКИ ОКОЛО ВАС СЪЩО СЕ ТЕСТВАТ С ВЕРНИ ИЛИ НЕВЕРНИ ТЕСТОВЕ ..БЕЗ РЕЗУЛТАТ
  • Публикуването на коментара е спряно.
   Д.Иванова · преди 11 месеца
   Направете тест и се консултирайте с лекар.Познат ,който не взе мерки няколко дена, много бързо се развиха нещата /естествено не при всички/!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  гост · преди 11 месеца
  Това е рационален подход. Остава да получим рационално поведение от властите. Ама надали. Там паниката не е по-малка. Оня с шкафчето не може да се справи с кризата. Уменията са му други. Добре, че слезе от джипката поне да не харчи пари за нафта.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  ММД · преди 11 месеца
  Нискоморалните личности са вредни за управлението на която и да е държава.
Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up