Петък, Октомври 22, 2021
Follow Us
Ковид не е Бог. Не принасяйте онкоболните в жертва

Онкологични болници също трябва да открият Ковид отделения, според последните разпореждания на министерството.
Решение със слаба аргументация и с трудно разпознаваема логика. Повечето Комплексни онкологични центрове в страната са с максимум 200 легла, от тях трябва да бъдат отделни около 20. Тези 20 Ковид-пациенти, обаче ще изложат на риск останалите 150 в лечебното заведение. За един онкоболен пациент срещата с Ковид ще е вероятно фатална. Тяхната имунна система е или отслабена или супресирана и в двата случая трудно ще се справи.


По рано през тази година в The Lancet беше публикуване проучване, което изследване клиничното протичане на Ковид 19 при онкоболни пациенти. Според резултатите от проучването се наблюдава силно повишаване на 30 дневната смъртност. В над 70% от случаите заболяването протича тежко, много от пациентите умират без изобщо да стигнат до интензивно лечение, а тези, които получават такова остават в интензивните сектори дълго.
Освен прякото влияние на Ковид върху пациентите, заради малкото достъпни данни все още не е ясно как и им влияят медикаментите нито в комбинация, нито по отделно. А преустановяването на основната им терапия, вероятно ще компрометира лечението.
От друга страна в Комплексните онкологични центрове, не са особено големи лечебни заведения, броят на специалистите в тях се брои на пръсти и на практика е невъзможно, персоналът да бъде разделен на такъв, който ще лекува само коронавирус и такъв, който ще лекува раково болни, което също ще изложи на допълнителен риск и пациентите и онколозите. Те от своя страна са тесни специалисти и трудно могат да бъдат заместени, а рискът да се заразят ще остави пациентите без здравна помощ.
И не на последно място Онкологичните центрове почти на разполагат с апаратура, която да позволи ковид – пациентите да се провежда интензивно лечение, да бъдат интубирани и тн.


Всичко това изброено по-горе изобщо не кореспондира със здравия разум, за който призовава министъра, особено при положение, че се апелира за загриженост и солидарност. Онкоболните не бива да бъдат принасяни в жертва на Ковид, нито тези, които ги лекуват трябва да бъдат принуждавани на да излагат на риск живота и здравето на пациентите си. Онкоболните имат нужда грижа и лечение, за да се измъкнат от лапите на собствената им болест, нека не ги запращаме в ъгъла, от който едва ли ще излязат.

 

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли въвеждане на зелен сертификат ?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Вие сте гост ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up