Сряда, Януари 19, 2022
Follow Us

"Една доста закъсняла решителност и в противоепидемичните мерки, и в организацията на работа", така д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ коментира пред БНР мерките, наложени от министъра на здравеопазването. Тя посочи, че за 9-те месеца на пандемията никой не е обучил лекарите да разпознават това заболяване и да се пазят от заразата:

 

"Малко ни идва в повече това вменяване на вина... Къде е алгоритъмът, с който да се преодолее разтакаването на пациентите с грипоподобни симптоми?".

Д-р Кателиева подчерта, че в много от Covid отделенията не работят инфекционисти, пулмолози или реаниматори, а специализанти или лекари от други специалности, които много рядко се срещат с инфекциозни пациенти.

Пред БНР тя описа пътя на пациентите със симптоми, подобни на грип:

"Ние не сме спрели да се борим за всеки един човешки живот - и тези, които са болни от коронавирус, и тези, които не са. Борим се да не се заразят, да не попадне пациент, който не е заразен, в Covid отделение... PCR тестовете се бавят и този пациент остава дълго време в сивата зона - вкъщи и се лекува по телефона от личен лекар. Това е абсурд!".

Кателиева уточни, че пациентите не могат да бъдат приемани в Covid отделение без PCR тест, а трябва да бъдат настанявани да чакат в т.нар. буферни зони, но не всички болници имат такива. По думите ѝ е страшно, че вече в страната има болница, в която има разкрито Covid отделение за персонала.

"Ние с колегите ми ще продължим да се борим, дори да сме заразени, ние сме опаковани така, че не можем да заразим никого, но страшното е, когато вече няма да има кой да посрещне линейката в спешното отделение и няма да има кой да се качи в линейката, няма да има и кой да работи в Covid отделенията", каза още д-р Кателиева.

Според нея трябва да бъдат затегнати мерките и Министерството на здравеопазването да промени критериите за пациенти с диагноза коронавирус, за де обикалят пациентите по лечебните заведения.

"Най-важното е да се спазват мерките и българинът да повярва, че вирусът е реален. Виждаме заболяване, което досега не сме срещали, което унищожава белия дроб, от което с месеци не могат да се възстановят пациентите", призова тя.

АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН

Подкрепяте ли депортирането на Новак Джокович от Австралия?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
отсъства символ.
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up